B.a.B.e.: Josipovićev komentar o Grabar Kitarović nedopustiv i politički nekorektan

Grabar Kitarović
Udruga B.a.B.e. osudila je izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića koja se odnosila na buduću protukandidatkinju na izborima za predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, upozorivši da se radi o nedopustivom i politički nekorektnom ponašanju

Grabar Kitarović

“Komentar koji se odnosi na buduću protukandidatkinju u političkoj utrci za novog, odnosno novu predsjednika/cu Republike Hrvatske aludirala je na podcjenjivački i seksistički stav prema protukandidatkinji, što je karakterističan diskurs u predominantnom odnosu muškaraca prema ženama, pogotovo kada je riječ o javnom životu i “borbi” za moć”, navode u priopćenju iz udruge.

Josipović je jučer u izjavi, između ostalog, rekao: “Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton. Veselim se raspravama i mislim da je vrlo važno da naše građanke i građani za svakog vide tko su, što su i kako vide Hrvatsku”.

B.a.B.e. smatraju da je predsjednik, “koji je predstavnik svih građana i građanki Republike Hrvatske” u toj izjavi prenaglasio fizičku pojavu protukandidatkinje “što nije bio slučaj kada se radilo o protukandidatima koji su muškog roda”.

“U tijeku procesa pojačavanja svijesti o ravnopravnosti spolova sudjelujemo svi, svakom svojom izjavom i djelom, a pogotovo Predsjednik Republike koji je simbol društva u cjelini. Iz tog razloga smatramo da je rodna osviještenost u njegovom obraćanju iščezla te izjavu Predsjednika Ive Josipovića osuđujemo”, zaključuju u priopćenju. (Foto: REUTERS, narod.hr/h)