Austrijska noć muzeja

galerija i kulturnih institucija.
Od premijere ovog projekta koji je nastao na inicijativu Austrijske radiotelevizije "ORF" priliku za noćni posjet muzeju iskoristilo je preko 2,5 milijarde ljudi, čime je Duga noć muzeja postala najvećom kulturnom manifestacijom u Austriji.

Sample Image

Težište ovogodišnje Noći muzeja je dječji program. Projekti i radionice prilagođeni potrebama djece koncipirani su, kako bi kod najmlađih pobudili radoznalost, zanimanje i ljubav prema umjetnosti.

Jedan od najvećih partnera ovog projekta je od samog njegovog začetka i bečki muzejski kompleks "MuseumsQuartier"  koji će i ove godine posjetiteljima ponuditi najrazličitije umjetničke i kulturne poslastice, počevši od dizajna, preko koncerata na otvorenom, filmskih projekcija do plesnih izvedbi.
Tako će dio muzejskog kompleksa pod nazivom "freiraum quartier21 INETERNATIONAL" biti u potpunosti posvećen dizajnu. Izložba "Real World Laboratory" prezentira dizajnerske predmete iz šest srednjoeuropskih zemalja, kao što su barske stolice, držači za perike, plastične lampe na napuhavanje i sl. Dok se oak izložba pod nazivom "Je se suis dada" bavi isključivo temom belgijskog dizajna.
Posjetitelje će u dvorištu kompleksa od 12 sati zabavljati preko 80 glazbenika svih smjerova, a kulturni će zaljubljenici u djelu kompleksa pod nazivom "quartier 21" u okviru "Duge noći kratkometražnog filma" moći i malo predahnuti u mraku projekcijske dvorane.

Sample Image

Bečki će LEOPOLD MUSEUM pored aktualnih izložbi "Wien 1900" i najveće zbirke djela Egona Schielea ponuditi i multimedijalnu manifestaciju pod nazivom "Linz 20099 – europski grad kulture".

MUMOK pak nudi vođeno razgledavanje izložbi "Cy Twombly – Sensation of the Moment, "Klasična moderna – Remekdjela zbirke MUMOK-a" i "Thomas Demand – Presidency Embassy".
U galeriji KUNSTHALLE se može pogledati izložba "Portret. Fotografija kao bina", dok bečki Arhitektonski centar organizira zatvaranje aktualne izložbe "Stanujem do svoje stote".
U bečkom dječjem muzeju ZOOM maleni će okviru izložbe "Leti, leti" moći naučiti sve o letenju, dok će wienXtra-kinderinfo predstaviti projekt "Doživite dvorac Schönbrunn", unutar kojeg će djeca moći isprobati carske odjevne predmete i izrađivati lepeze.

Sample Image

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-At.net