Ana Pavičić: Gozba boja

Gozba boja (iz kataloga)
Kreativno bespuće u svijetu likovnih umjetnosti, podastire  beskonačno mnogo vrsta materijala, proizvoljan odabir kolorita, oblika i vrsta poteza, točkica, mrlja ili pak minuciozno cizeliranje realističnih i nadrealnih hiper-detalja… i mnogo drugog što umjetničko djelo čini jedinstvenim, neponovljivim i univerzalnim. Kroz sadržajnu i formalnu mnogoznačnost djela zrcali se istodobno individualan, ali i osebujan likovni izričaj, nataložen u debelim naslagama stečevina slikarskih tradicija kroz sva razdoblja i „-izme".
Međutim, autorica Ana Pavičić, od svega umjetničkoga znanog i skrivenoga blaga, koristi samo nekoliko detalja. Da bi njezine živopisne slike u minimalističkoj maniri zaživjele, potrebno je tek nekoliko elemenata. Umjetnički rukopis prividno je prepoznatljiv, no ipak nesličan drugima. Način slikanja čini se poput spontanog suodnosa između umjetnice i platna. Ležerno, sa samo nekoliko susljednih poteza od ruba do ruba slikarske površine. Žarke boje sunca i ljubavi (narančasta, crvena, žuta) samo gdjekad umiri hladnijom modrom, zelenom, ili zemljano smeđom, da bi zapravo još jače i žareče zasjale. Namazi nisu tmasti i pastozni, teških i gustih nabora, što tromo teku platnom, nego se prosijavaju i svjetlo zrače  optimizmom. Katkad lazurne poput koprene, kao da iza zamagljene zavjese skrivaju nešto u dubini, ponekad u ritmičnim vijugama gurkaju jedna drugu na margini dodira na platnu, ili su strogo razdjeljene ravno i oštro i izljevaju se jedna u drugu. Trakasto se iskapavaju jedna u drugu, cijede površinom slike jedna u drugu poput slapa.
Djela su umirena, jednostavna, njima caruju boje. Nepotrebno je mnogoznačno iščitavanje simbola, egzistencijalnih poruka, intelektualnog napora da se dokuči smisao, pronikne u bitak skriven u labirintu bespoštedne dnevne zbilje i vlastitih strahova što rastaču snove. Ove slike ljepe se za oko i dušu. Oko nas žive boje, jednostavni potezi i čiste površine, slike prozračne poput čistog zraka, prijemčljive kao čist užitak. Bez zamršenosti napornih mogućih i nemogućih smislova.
Ovdje su boje zaplesale, prijateljuju i ljube se, utječu se jedna drugoj. Ova izložba njihova je gozba.
Mirjana Kos Nalis

Ana Pavičić je rođena1976. godine u Rijeci. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem slikarstvo.     

Jasna Rodin

Akademija-Art.net