Ana Guberina – CIKLUS OTOKA

ana guberina 1

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Zagreba, Ana Guberina, u proteklom veoma uspješnom duljem razdoblju realizirala je nekoliko ciklusa, od kojih posebice ističemo duhovni i onaj posvećen jadranskom otočju, s kojima je neprijeporno zauzela čvrstu poziciju u višem domu aktualnih i aktivnih umjetnika

ana guberina 1Svakako ne smije se zaboraviti kada govorimo o ciklusi otoka, kako je Ana Guberina rođena na obali, u srednjoj Dalmaciji, u okolici Splita i naravno kako prve tako i one kasnije impresije, dojmovi, mirisi zraka, raznovrsni šumovi i glasovi mora ostavljaju duboki, neizbrisivi trag u memoriji ne samo umjetnika, već doista svakoga.

Nešto dalje i bliže od Splita, Ana Guberina pronalazi gotovo bi se reklo vječnu inspiraciju u iznimno zanimljivom otočju, prepoznajući u raznovrsnim motivima mora i otočića, baš one točke koje iniciraju, započinju, otvaraju put stvaranja, bilježenja i slikanja tajanstvenih arkadijskih prostora obilježenog tvrdim sivim kamena s rijetkim raslinjem , a ispod užarena sunca , okruženog plavetnilom mirne ili uznemirene vode.

Naravno, riječ je o obostranoj ljubavi, otočje mnoštvom svojim jasnih ali i skrivenih lica tvori neprekinutu nisku tema koje se nadovezuju jedna na drugu ali istodobno čineći, svaka za sebe, i zasebni svijet osobenosti, posebnosti detalja u nesvakidašnjem motivu koji autorica vješto, odvažno i ozbiljno prenosi svojim karakterističnim likovnim rukopisom na platno, nastojeći uvijek istinski, iskreno, otvorena srca stvoriti novi svijet na platnu.

Iznimnost ovoga ciklusa temelji se i na izvanrednoj igri boja, koje se snažno ali odmjereno križaju i susreću na površini platna, zaokružuju ili zaobljuju stijene što izviruju iz vode, tvoreći otočki svijet.

ana guberina 2Da, istaknimo kolorizam kao temeljnu karakteristiku ovoga ciklusa, snažan, razigran, žestok, ali i tako životan i tako optimističan, uvjerljiv i željeli bi svakako, vječan.

Vječan s toliko istinske i moćne svjetlosti.

Ciklus otoka izveden je u akrilima srednjeg formata i većeg formata i čini se da je to prava mjera i za naš užitak gledanja i svu onu količinu sunca i otočkog kamena omeđenog morem.

Mnogi su autori slikali otoke i otočiće po cijelome svijetu, ostvarujući razorazne učinke, pobuđujući ili ne pobuđujući zanimanje za svoje radove.

Ana Guberina je hrabro i odvažno, bez imalo ustezanja, odgovorila na porive što ih prezentira mediteranski svijet, svojim viđenjem, osobnim doživljajem kroz razbuktali kolor ispresijecanih gibanja u okruženju plave površine mora, koje ovdje na prvi pogled ima sekundarnu ulogu, samo okružuje tajanstvenu ljepotu otoka, no nemojmo se prevariti, to je more u mirovanju, prije ili neposredno poslije svoje ljutnje, gromova i munja, valova i huka vjetra, to je more koje trenutno spava.

ana guberina 3Slikarica je sasvim iskreno odgovorila izazovima otočkih pejzaža u ulju i akrilu na platnu, reagirajući spontano na zamijećenu krasotu kamenjara, raslinja i sunca, koje se lagano raširilo po svemu vidljivom, sve dokle pogled doseže.

Ciklus otoka je Ana Guberina izvela u izvrsnoj simbiozi figurativno apstraktnih elemenata, realizirajući uvjerljiv i fascinantan slikarski opus kojim je nesvakidašnju privlačnost otočja uspješno prenijela i nama.