‘Američki varalice’ statistički najizgledniji kandidat za Oscara

Americki-varalice

Americki-varalice

Statistički podaci o ostvarenjima koja su u prethodnih 50 godina dobili prestižnu nagradu Oscar za najbolji film pokazuju da je najizgledniji kandidat za ovogodišnju najvažniju nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti film Američki varalice Davida O. Russella, piše britanski BBC

Kako bi to izračunali, novinari BBC-ja pročešljali su sve statistike unatrag pola stoljeća u potrazi za odgovorima na pitanja poput: Koliko je idealno trajanje najizglednijeg kandidata?, Kada je najbolje vrijeme za njegovo lansiranje u kinodistribuciju? te Ima li pobjednički naslov bolju prođu kod kritike ili kod publike?

U formuli pobjednika i minutaža filma – najidealnija 141 minuta

Prikupljene podatke uspoređivali su s ovogodišnjim kandidatima za nagradu, na koje su potom primijenili dobivenu idealnu pobjedničku formulu.

Prema analiziranim podacima u proteklih 50 godina i nominirani i dobitnici Oscara za najbolji film u prosjeku trajali su duže od ostalih filmova. Savršena dužina pobjedničkog naslova prema tim bi podacima trebala biti 141 minutu.

Vrijeme kinodistribucije filma u funkciji “svježih” dojmova sudačkog panela

Nadalje, iako nikada niti jedan dobitnički naslov nije lansiran u kinodistribuciju u mjesecu siječnju, statistike pokazuju da to nije presudno. Ipak, svi su ovogodišnji kandidati u distribuciju krenuli u posljednja tri mjeseca prošle godine, kako bi dojmovi sudačkog panela bili što svježiji u siječnju, tijekom objave nominacija.

Prema statistikama, samo su četiri filma u povijesti dobila svih šest najvažnijih nagrada filmskog svijeta – Udruženja američkih redatelja, Udruženja američkih producenata, Ceha filmskih glumaca, Nagradu američkih kritičara, Zlatni globus i BAFTU.

Publika sklonija niže ocjenjivati filmove koji nisu dobili nagradu

Također, samo su dva filma u povijesti dobila Oscara za najbolji film, a da pritom nisu osvojila niti jednu od ostalih filmskih nagrada. Utvrđeno je i kako niti jedan film dosad nije dobio i nagradu Oscar i Zlatnu palmu.

Dosadašnji podaci također pokazuju da nagrada Oscar općenito podiže rejting nagrađenog filma kod kritike i publike, koja mu načelno daje više ocjene, ali i da je publika sklonija niže ocjenjivati one filmove koji nisu dobili nagradu.

Nadalje, podaci pokazuju da su u prošlosti Oscara za najbolji film dobila samo tri filma koja ujedno nisu imala i nominaciju za najbolju režiju. Najsnažniji indikator za tu nagradu također je i nominacija za najbolji scenarij (94 posto), montažu (86 posto), najbolju glavnu mušku ulogu (66 posto), zvuk (66 posto) i tako dalje.

Također, nominacija za Oscara za neku od muških uloga daleko je čvršći pokazatelj od onoga za neku od ženskih. Naime, 88 posto dobitnika imalo je najmanje jednu nominaciju za mušku ulogu u usporedbi s tek 52 posto s nominacijom za žensku.

Uzimajući navedeno u obzir, pobjednička formula pokazuje da je najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film priča o prevarantu Irvingu Rosenfeldu i njegovoj partnerici Sydney Prosser – Američki varalice. Film traje oko 140 minuta te ima ukupno 10 nominacija, među kojima su i one za režiju, montažu i scenarij. (HRT)

{youtube}fVFy_6GfJ18|500|400|0{/youtube}