Albanci slave incident kao da su pobijedili Srbiju

Ni organizator nije shvatio kako je riječ o susretu visokog rizika

srb alb

Bespilotna letjelica “Fantom” kineskog proizvođača bila je “okidač” za prekid utakmice u Beogradu između Srbije i Albanije, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

“Fantom”, na koji je bila zakačena zastava Velike Albanije, krenuo je prema stadionu Partizana (nekadašnjem stadionu JNA, nap.a) na svoj put s krova crkve svetog arhangela Gavrila manje od 100 metara zračne linije udaljen od Humske ulice, gdje se nalazi stadion. Kada je sletio na teren, najbliži letjelici bio je nogometaš Srbije Stefan Mitrović, koji je uhvatio zastavu, nakon čega su na njega nasrnuli albanski nogometaši.

Izazivač nereda u Genovi na terenu

– Nisam htio dopustiti da Škija drži našu zastavu – rekao je Taulant Xhaka, reprezentativac Albanije, član švicarskog Basela, koji je zajedno sa suigračem Andijem Lilom prvi napao Mitrovića.

Škije su inače pogrdni naziv koji Albanci koriste za Srbe, nešto slično kao što Srbi koriste izraz Šiptari za Albance s Kosova. Bio je to tek početak kaosa. Na teren su uletjeli navijači, među njima i istaknuti pripadnici Srpske radikalne stranke. Na terenu se pojavio i Ivan Bogdanov, koji je 2010. godine bio glavni krivac za izazivanje prekida utakmice Italija – Srbija u kvalifikacijama za EURO 2012. godine u Genovi. S tribina su prema igračima Albanije letjeli različiti predmeti i utakmica je bila prekinuta. Incident je nastavljen i u tunelu, nogometaši Albanije tvrde kako su ih na izlasku sa stadiona tukli čak i redari, pa uopće više nije bilo uvjeta za nastavkom utakmice. U općem metežu nekolicina srpskih reprezentativaca, poput braniča Manchester Cityja Aleksandra Kolarova, branila je gostujuće nogometaše, a Branislav Ivanović, igrač Chelseja, prije utakmice je apelirao:

– Ovo je samo sportski susret, i ništa više.

Nije pomoglo. Prema svemu sudeći, ni organizator nije shvatio kako je riječ o susretu visokog rizika. Osiguranje utakmice definitivno je zakazalo. Svjedoči tome i nekoliko privatnih snimki s tribina gdje se otvoreno navijači pitaju: “Pa, gdje su ti žandari.”
Olsi Rama nije bio uhićen

Albanski igrači dočekani su u Tirani kao nacionalni heroji, a Albanci diljem zemlje slave kao da je riječ o velikom trijumfu. Među tisućama navijača igrače je dočekala i visoka delegacija albanske vlade, a premijer Edi Rama iz SAD-a poručio je:

– Vi ste naši heroji. Čestitam im na sportskom ponašanju – rekao je albanski premijer čiji je brat Olsi Rama u srbijanskim medijima označen glavnim organizatorom incidenta. Potkrijepljeno je to slikom s društvenih mreža gdje navodno Olsi Rama je snimio kako daljinskim upravljačem navodi letjelicu. No, iz oba izvora demantirano je kako je Olsi Rama bio uhićen, a da je pušten tek nakon što je pokazao svoju američku putovnicu.

– Kada je došlo do incidenta, policija je provjeravala sve, pa tako i mene. Pokazao sam im američku putovnicu i kameru, i to je trajalo nekoliko minuta – rekao je Olsi Rama.

Na žalost incident je dobio širi politički kontekst. I dok albanski premijer i članovi njegove vlade igrače doživljavaju nacionalnim herojima, premijer Srbije Aleksandar Vučić grubim i nimalo diplomatskim rječnikom okomio se na albansku delegaciju u kojoj je bio i premijerov brat.

– Bandi lažnih albanskih dužnosnika pokazali smo razliku između nas i njih. Željeli su zgaziti naš ponos, ali sačuvali smo obraz – rekao je Vučić, koji je predstavnike Europske unije prije utakmice upozorio kako se sprema incident.

Sve se dogodilo samo tjedan dana prije najavljenog posjeta Edija Rame Beogradu. Trebao je biti prvi albanski premijer koji je nakon 68 godina posjetio Srbiju. (Krešimir LACKOVIĆ/glas-slavonije.hr)