Akvareli u Galeriji Laurus

Sample Image
U galeriji "Laurus" u Lovranu, 06. 08. 2009. godine, otvara se izložba akvarela Silvane Konjevoda i Tee Paškov Vukojević. Autorica teksta u katalogu je Jasna Rodin.

Akvareli Silvane Konjevoda lagani su, lirski satkani od finih smeđih i plavih tonova koji nejasno plutaju bjelinom papira. Eterična  atmosfera izvire iz izmaglica sjećanja sa jedva primjetnim naznakama realnosti. Izmišljeni i nestvarni krajolici pojavljuju se poput sjena, imaginarni, a opet asocijativni. Poput širine pučine ili beskraja neba osjećamo veličinu prostora, prostranstvo koje se suprotstavlja malom formatu podloge.

Kolažirani prizori uklapaju se u cjelinu noseći svoju priču, suprotstavljaju se, ali i slažu nošeni istom paletom i vrijednostima. Njihovom pojavom širi se vrijeme nastanka slike, jer sama tehnika, mokro na mokro, kojom se služi autorica brza je i neposredna. Smještajući u nju novog segmenta, umjetnica dobiva mogućnost razmišljanja, a time upotpunjuje meditativnu atmosferu iluzije.

Sample Image

Ritam trenutka stvara i crtež, brz, ravnih i zakrivljenih linija rukopisa.  Sa najviše tri note: plave, smeđe, žute ili crvene, dobiveno je kolorističko bogatstvo u kojem je površina puna i razrađena, bogata svijetlom ili sa naznačenom tamom, jer prava tama na slikama ne postoji. Stvoreni ambijent pulsira snagom, energijom koja se osjeća i koja smiruje. U statici trenutka odražavaju se mijene, raspoloženja radosti ali i tuge.

Nejasni vodeni apstraktni trag nestaje i rasplinjava se stvarajući nove oblike. Čest je motiv bicikla ili broda koji nije slučajan, poput znaka pokreta, preuzima nas i nosi u taj prikazani, drugi svijet, svijet slikarstva, nježnosti i mira. Više nego što opisuju, slike su metafore koje poput intimnog dnevnika otvaraju put u osjetilnost, Jer što bi nas jače od toga povelo na putovanje, u skriveni svijet ljudske duše koji između plavetnila svoda i mirisa zemlje stvara svoje snove?

Svježe i zanosne slike Tee Paškov Vukojević izrastaju iz kraja uz more, iz veduta primorskih gradića, kamenih kuća, ograđenih polja, skalina, čempresa… ipak to nisu slike krajolika. Kadrirane i spojene s imaginarnim elementima predstavljaju čudesnu igru boja, fasetno razrađenu priču u kojoj se spaja realnost sa iluzijom. Njihovi sasvim intimni i subjektivni nazivi: Kao riba na suhom, Ustrajnost, Cvijet djetinjstva, još više pojačavaju taj dojam. Likovne strukture se preklapaju, u njima naglasak ne leži samo u postojanju, već u nastajanju i izmjenama.

Snagom mašte stvorena su sugestivna polja bogata i nježna. Sve je ostvareno igrom stvaranja u kojoj dolazi do izražaja lirski senzibilitet.

Sample Image

Vedrog i za akvarel intenzivnijeg kolorita prizori zrače energijom. Iz ritma različitih površina od kojih su sastavljeni, izvire priča koja teče puna asocijacija i zagonetki, bogata i slojevita. Na slikama nema perspektivne dubine prostora, sjena, geometrijskih pravila i ravnoteže, ipak prizori nose dubinu, prostornost koja je satkana neobjašnjivo, ali snažno u naizgled spontanoj igri oblika.

Zapleteni u nevidljivom rasteru prirode, motivi izrastaju iz vegetacije, stabla i cvjetova koji se samo naziru. More i nebo okružuje zbivanje, iako tek u nježnim naznakama, slan miris pučine i mirnoća plavetnila osjeća se u lakoći i nježnosti plave boje koja sve povezuje intenzivna ili tek nagoviještena.
Akvareli Tee Paškov Vukojević stvaraju nova mjesta, prostore sastavljene od mnoštva živih pulsirajućih boja koje otkrivaju ekspresivan, bogat i svjež likovni jezik, oni nas puni topline i sjaja privlače svojom vedrinom.
Jasna Rodin

Sample Image

Silvana Konjevoda
je rođena je 1966. godine u Rijeci. Pohađala Centar za kadrove u obrazovanju i kulturi, a zatim upisala likovnu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Diplomirala 1990. godine – grafika s pismom i primijenjenu grafiku u klasi prof. Josipa Butkovića. Bavi se slikarstvom i pedagoškim radom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka.

Sample Image

Tea Paškov Vukojević
je rođena 1974. godine u Rijeci. Nakon osnovne talijanske škole, pohađa gimnaziju također na talijanskom jeziku. U srednjoškolskoj dobi pri talijanskoj zajednici postaje članom slikarske, keramičke i na kratko vrijeme i sekcije batika. Godine 1992. upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, smjer kiparstvo te diplomira u klasi prof. Žarka Violića, stekavši zvanje profesora likovne kulture. Od 2008. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka.

Izložba je otvorena do 20. 08. 2009., a može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme galerije od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 22.00 sata.

Akademija-Art.net