Skip to content

Akademski umjetnik Slavo Striegl (1919.-1214.)

slavo striegl

Akademski sliar Slavo Striegl preminuo je noćas, 24. veljače 2014. godine u 95. godini života

Pogreb će se održati sutra,u utorak, 25. veljače 2014. godine, u 14,00 sati, na Gradskom groblju Vikorovac u Sisku. Knjiga žalosti za Slavu Striegla će biti otvorena u prostoru Gradske galerije Striegl od ponedjeljka, 24. veljače 2014. godine, od 13,00 sati.

Slavo Striegl rođen je u Sisku 9. rujna 1919. godine. Godine 1939. upisao je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti gdje pohađa klase Krste Hegedušića, Tomislava Krizmana, Marina Tartaglie, Vladimira Becića, Joze Kljakovića, Omera Mujadžića, Zlatka Šulentića. Strieglove studentske dane prekida Drugi svjetski rat te je s kolegama Ivom Dulčićem, Albertom Kinertom i Ivanom Švertasekom mobiliziran u domobrane. No, od odlaska na ratište spašava ih Krsto Hegedušić angažmanom na izradi fresaka za crkvu u Mariji Bistrici. Diplomirao je 1944. godine. Iste godine, krajem rata Striegl pješači u Sisak, ali tamo biva uhićen i završava na golgoti križnog puta. Nekoliko je poslijeratnih godina posvetio isključivo slikarstvu. Istodobno počinje raditi na sisačkoj Gimnaziji kao profesor likovnog odgoja. Stalne školske obaveze ostavljale su mu malo vremena za slikanje, ali je zato puno radio na ilustracijama za novine i časopise, dizajnirao je plakate, povelje, plakete (neke od njih u suradnji sa Želimirom Janešom). Nakon odlaska u mirovinu 1974. godine, provodi mirno razdoblje sa suprugom (do njene smrti 1993. godine), istovremeno se posvećujući slikarstvu.

Godine 2003. izdana je monografija “Slavo Striegl”, autora Zorana Burojevića u izdanju Gradskog muzeja Sisak koja sadrži pregled Strieglovog stvaralaštva s više od 500 reproduciranih radova u različitim tehnikama. Iste godine Striegl donira gradu Sisku zbirku od 319 svojih radova što rezultira otvaranjem Gradske galerije Striegl.

http://www.galerija-striegl.hr/slavo-striegl.html

mala retrospektiva

Grafike Zlatka Kesera na kišobranima i majicama

U okviru suradnje eminentnog hrvatskog umjetnika, grafičara, slikara i akademik...
07th Dec 2022

Dvostruka porcija kulture za san ljetne noći u Šibeniku

Kad vam kažu – previše kulturnog programa, ne vjerujte im. Takvo što ne postoji...
16th Jul 2022