Akademik Marko Pećina dobio najviše priznanje na kongresu ortopeda

m pecina

Na nedavnom Svjetskom kongresu ortopeda i traumatologa u Rio de Janeiru hrvatskom liječniku, akademiku Marku Pećini svečano je uručena diploma izbora za uglednog člana Svjetskog udruženja ortopeda i traumatologa, što je najviše priznanje koje se može dodijeliti jednom ortopedu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

U 85 godina postojanja Svjetskog udruženja ortopeda i traumatologa to je tek 18. izbor za titulu ‘distinguished member’, koja se dodjeljuje članu Društva za izvanredne zasluge u njegovu radu i članu koji uživa izniman stručni i znanstveni ugled u svijetu. Na prijedlog predsjedništva Međunarodni savjet Društva, sastavljen od 111 nacionalnih delegata, bira uglednog člana, a njihov prijedlog potvrđuje Generalna skupština Društva.

Akademik Marko Pećina izabran je za tu počasnu titulu prošle godine na kongresu Društva u Hyderabadu u Indiji, a svečanost dodjele diplome održana je u Rio de Janeiru, u okviru 26. kongresa ortopeda i traumatologa, koji se održao od 19. do 22. studenog.

Pećina je član Društva proteklih 36 godina, od čega je 22 godine bio nacionalni delegat, a 26 godina član Uredničkog odbora časopisa Društva, “International Orthopaedics”. Posljednjih šest godina glavni je urednik tog časopisa i tijekom njegova je mandata časopis podigao je tzv. faktor utjecaja s 0.9 na 2.3, uvrstivši ga među pet najboljih općih ortopedskih časopisa u svijetu.

Akademik Pećina je na kongresu sa suradnicima prikazao tri znanstvena postera te održao uvodno pozvano predavanje na simpoziju “How to Write and Publish a Paper”, a nakon što je na sastanku Međunarodnog savjeta u Rio de Janeiru podnio uredničko izvješće o uspjesima časopisa nacionalni delegati ispratili su ga dugotrajnim pljeskom, ističu u HAZU. Na mjestu nacionalnog delegata Hrvatske Pećinu je naslijedio Miroslav Hašpl. (Foto: Višnja Serdar, Izvor: narod/h