Akademik Kusić ponovno predsjednik HAZU

hazu 1

Za predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ponovno je 13. studenog izabran akademik Zvonko Kusić. Na izbornoj skupštini HAZU birani su članovi novog Predsjedništva Akademije. Na skupštini su ponovno izabrani i potpredsjednici HAZU, akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt te glavni tajnik akademik Pavao Rudan.

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski

Nakon ponovnog izbora akademik Kusić je u svom govoru opisao rad Akademije u svom dosadašnjem mandatu i iznio program za predstojeće razdoblje. Istaknuo je da u Akademiji u protekle nepune četiri godine održano 1233 događanja, poput znanstvenih skupova, okruglih stolova, tribina, izložbi i koncerata te da su izdane 632 edicije. Samo u 2013. bilo je 399 različitih događanja i izdano 200 edicija. Akademija je također u ovom mandatu proslavila svoju 150. godišnjicu, osnovala je nove zavode u Križevcima i Rijeci, donijela deklaraciju kojom je podržala ulazak Hrvatske u EU, a svojim je deklaracijama osudila prvostupanjske presude Haaškog suda generalima iz Hrvatske i BiH te reagirala na osporavanje hrvatskog identiteta Bunjevaca, sve na tragu očuvanja nacionalnog identiteta.

hazu 2

Bilo je i nekih značajnih novosti: uvedena su redovita predavanja četvrtkom kao dijalog s javnošću, kao i Dani otvorenih vrata HAZU. Akademija je osnovala i odbore za koordiniranje rada svojih znanstveno-istraživačkih jedinica i za zaštitu dobara od nacionalnog interesa, kao i povjerenstvo za promicanje znanosti od nacionalnog interesa. Također je bila uključena u izradu smjernica za strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koje su velikim dijelom ugrađene u Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. – Ovaj golemi rad Akademije vjerojatno bi bio ponos svakog društva. – kazao je akademik Kusić. Posebno je staknuo je i rad Zaklade HAZU koja slavi svoju 20. godišnjicu i koja je do sada s 15 milijuna kuna financirala 1085 projekata i pomogla izdavanje 500 publikacija. Predsjednik HAZU odao je priznanje akademicima koji i danas sudjeluju u izgradnji znanstvenog i kulturnog identiteta nacije.

hazu 3

Na redu je bio pogled u budućnost, pa je tako skademik Kusić najavio da će se održati, unatoč financijskim restrikcijama, kontinuitet dosadašnjeg rada, pri čemu je istaknuo nastavak suradnje sa srodnim institucijama i resornim ministarstvima, uključenje u europske znanstvene projekte, kao i unapređenje međunarodne suradnje. – Akademija što više treba imati inicijativu, a što manje reagirati. – poručio je akademik Kusić. Najavio je da će HAZU, kao referentno mjesto u društvu, i dalje nastaviti s održavanjem znanstvenih i stručnih skupova o svim društvenim problemima. “Akademija je jedina u stanju, na osnovu svog autoriteta, kontinuiteta, nepristranosti i neovisnosti, mobilizirati i okupiti najbolje stručnjake i znanstvenike iz cijelog društva. Konsenzus o kojem svi pričaju postoji jedino u Akademiji. Ona promiče jedinstvo nacije i u ovoj Akademiji postoji samo jedna Hrvatska. Akademija je najveća konstanta, najveći simbol i savjest nacije”, rekao je akademik Kusić. Najavio je i da će HAZU uskoro obilježiti 130. godišnjicu Strossmayerove galerije starih majstora, 120. godišnjicu smrti Franje Račkog, 80. godišnjicu dolaska Bašćanske ploče u palaču HAZU, a iduće godine i 200. godišnjicu rođenja Josipa Jurja Strossmayera.

hazu 4

Akademik Zvonko Kusić rođen je 1946. u Zagrebu, po struci je liječnik, specijalist nuklearne medicine te specijalist radioterapije. Redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojem je bio i dekan i predstojnik je Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” u Zagrebu gdje je bio i ravnatelj. Stručno se usavršavao u SAD-u i Velikoj Britaniji. Redoviti član HAZU postao je 2000., a od 2004. do 2010. bio je tajnik Razreda za medicinske znanosti. Za predsjednika HAZU izabran je 2010. godine.

hazu 5

hazu 6