Afrički tekstilni i modni dizajn – ishodišta / utjecaji / suvremeni trendovi

Stella Jean

Stella Jean

U utorak, 20. svibnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba „inspirirano Afrikom”. Prigodom otvorenja biti će održana modna revija.

Izložba kroz analizu pristupa tekstilu, tehnike izrade u raznim zemljama Afrike, sve do suvremenih afričkih modnih dizajnera, predstavlja utjecaj Afrike na europsku i svjetsku suvremenu umjetničku scenu, modu i trendove. Predstaviti će se afrički dizajneri/modne marke: 54 KINGDOMS Ghana / USA; KIKO ROMEO Kenya; NGOXOLO LADUMA, JAR; MAKI OH, Nigeria /UK; STELLA JEAN, Haiti/Italy; MODAHNIK, Congo/USA; YADAH, JAR i Undangarou, Senegal/France (accesories), koji njeguju tradicionalne tehnike tekstila, te prikazati radovi europskih i svjetskih modnih dizajnera: Yves Saint Laurent 1967 / Jean Paul Gaultier 1997 & 2005 / Vivienne Westwood 2011. / Dona Karan 2012 / Louis Vuiton 2012 / Burberry 2012 / Kenzo 2013 koji su u svojim kolekcijama našli inspiraciju u afričkom tekstilu i desenima. Otvorenju će nazočiti Ngagne BEYE, mladi senegalsko-pariški kreator sa svojom modnom linijom Beye Couture, čije će kreacije na reviji nositi mlade zagrepčanke afričkog porijekla. Uz izložbu se na Tekstilno-tehnološkom fakultetu organizirala studentska radionica AFRIKA, ISTRAŽIVANJE, RECIKLAŽA, pod mentorstvom Koraljke Kovač. Najbolji radovi s te radionice također će biti predstavljeni na izložbi (sudjeluju studenti:Andrana Balić / Dominik Brandibur / Nina Čičić / Helena Drkelić / Pamela Elekeš / Nikolina Fanjek / Maša Fištrek / Stjepan Gluščić / Ana Halambek / Ružica Hodak / Ana Huzak / Božica Ivković / Ljiljana Jelaković / Barbara Joksimović / Irena Kljajić / Duje Kodžoman / Maja Marjanović / Marija Mihovilović / Damira Piližota / Kristina Rojnica / Nina Silobrčić / Leana Spalatin / Nikolina Strugar / Helena Šandor / Vesna Šipuš-Buljan / Jasmina Šivalec / Josipa Šturlić / Ivana Udiljak / Dijana Vojak).

Izložbu prati katalog u kojem tekstove potpisuju Sanja Rocco i Ana Lendvaj. Inicijatorica izložbe, Sanja Rocco, opisuje simboličke funkcije afričkog tekstila: „Afrički tekstil koristio se kao sredstvo izražavanja društvenih, političkih i vjerskih stavova, te za obilježavanje posebnih prigoda kao što su plemenska događanja, vjenčanja, sprovodi i ostale ceremonije. Povijesno, njihovo korištenje je bilo pod strogom kontrolom plemenskih poglavica i regionalnih vođa. Kao odjeća tkanina se tradicionalno najčešće nosila omotana oko struka i bokova te prebačena preko ramena, dok se kod nekih naroda od nje izrađivala tunika ili halja. Afrički tekstil se nije koristio samo kao odjeća, već je često bio i scenografija za razne javne ceremonije, a ta se tradicija održala do danas.” Uz navođenje i opis najpoznatijih tradicionalnih tehnika afričkog tekstila, Sanja Rocco zaključuje: „Uzorci afričkih tradicijskih kultura se danas i industrijski otiskuju na razne pamučne i umjetne tkanine (npr. nizozemska kompanija Vlisco proizvodi wax print, dok je južnoafrička Da Gama poznata po shwe shwe tekstilu), a koriste se ne samo u Africi, već i širom svijeta, kako u modnoj industriji tako i u dizajnu interijera. Osim što u afričkoj tradiciji inspiraciju često traže poznata svjetska modna imena, posljednjih godina stasala je nova generacija modnih dizajnera afričkog podrijetla koja polako ali sigurno zauzima svjetske modne piste, kao dio općeprihvaćenog multikulturalnog urbanog stila odijevanja.”

Ana Lendvaj u svom se tekstu osvrće na fenomen multikulturalizma i često sasvim površnog razumijevanja drugih kultura, kojemu ova izložba s pratećom studentskom radionicom nastoji izbjeći: „Svjedočimo svijetu koji u uznapredovalom sustavu globalne komunikacije postaje sve manji. Šanse da prepoznamo kulturu drugih time su sve veće, a igre gladi za drugim kulturama čine se sve lakšima. Rješenja su tu, nadohvat ruke. Grlimo afričkog brata uvjereni da smo međusobno prožeti našim kulturama. Ali to je duži proces nego što se u zamahu naklonosti, znatiželje i konzumacije kulturnih blaga čini.”

Cjeloviti tekstovi Sanje Rocco i Ane Lendvaj su u privitku.

Koncepcija izložbe i selekcija radova inozemnih autora: Sanja Rocco

Suradnici: Saki Mafundikwa, dizajner i profesor na privatnom učilištu ZIVA, Zimbabwe; Jacques Lange, kreativni direktor i profesor na Odjelu vizualnih komunikacija Sveučilišta u Pretoriji, Južnoafrička Republika

Selekcija radova studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu: Ana Lendvaj, Koraljka Kovač i Sanja Rocco

Likovni postav izložbe: Sanja Rocco, Ana Lendvaj i Koraljka Kovač

Fotografije dijela radova koji će biti izloženi dostupne su u privitku, a u formatu za tisak na: https://www.dropbox.com/sh/oxz3f2ybvyk7h1v/AACyK4uRYrH5zXIz0OnYr0cXa

Izložba će se moći pogledati do 29. svibnja, u radno vrijeme Galerije ULUPUH: radnim danom od 10 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe je ULUPUH u partnerstvu s udrugom DYALLI za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture.

Izložba je dio manifestacije Tjedan Afrike koja se organizira pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH gospodina Ive Josipovića.