Adris grupa razmatra mogućnost ulaganja u ACI

aci
Adris grupa u svojoj strategiji razmatra mogućnost ulaganja u ACI, jer je to posao podudaran njihovim ulaganjima u turizam i zdravu hranu, odgovorili su danas iz te kompanije na upit Zagrebačke burze, vezano uz članak u dnevnom tisku u kojem se navodi da je Adris zainteresiran za tu državnu tvrtku

aci

Iz Adrisa potvrđuju i da je točno da su prema ACI-ju strateški opredijeljeni, i to načelno, kao i da osim toga drugih činjenica nema, a bude li ih, pravodobno će izvijestiti regulatorne institucije i javnost. Na prošlotjednoj sjednici Vlade bilo je riječi o traženju strateškog partnera i dokapitalizaciji ACI-ja, kao najvećeg sustava marina u Hrvatskoj, u većinskom državnom vlasništvu.

Istaknuto je da je ACI tvrtka od strateškog državnog interesa te da proces njezine privatizacije i dokapitalizacije neće proći bez potpunog nadzora javnosti, a da će se tražiti nabolje rješenje za državni proračun i hrvatski turizam. Prema ranijim najavama iz nadležnih ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture te turizma, za ACI se sprema dokapitalizacija kao jedan od mogućih modela investiranja i traženje strateškog partnera.

U travnju ove godine Uprava ACI-ja informirala da je u procesu finaliziranja uvjeta suradnje s financijskim, pravnim i tehničkim savjetnicima kako bi u što kraćem roku počele aktivnosti vezane za dubinsko snimanje tvrtke, izradu dugoročnog poslovnog plana i procjene vrijednosti ACI-ja.

Za ovu godinu ACI je najavio plan ulaganja od 94 milijuna kuna, od čega će najviše ili 30 milijuna kuna investirati u izgradnju nove, 22. po redu marine u svom sastavu, u Slanom na dubrovačkom području.

Prvo ovogodišnje polugodište ACI je završio s dobiti od 707 tisuća kuna, pri čemu su ukupni prihodi bili 83,5 milijuna kuna ili 1 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupnih rashodi povećani su za 3 posto, na 82,8 milijuna kuna, što objašnjavaju većim dijelom povećanim troškovima tekućeg i investicijskog održavanja marina ACI sustav, za razliku od prošle godine kada nije bilo većih ulaganja u tekuće i investicijsko održavanje. Inače, zadnjih se dana u vezi potencijalnih strateških partnera za ACI u medijima i političkim krugovima osim Adris grupe navodila i turska Dogus grupa, koja je uz ostalo u Hrvatskoj uložila i u tri marine (izvan sustava ACI), a u ACI-ju od travnja ove godine ima vlasnički udjel od 10,86 posto. (Hina)