50 godina kardiokirurgije u Hrvatskoj

b biocina
50 godina kardijalne kirurgije u Hrvatskoj i 50. obljetnica Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb obilježeni su u petak prigodnom svečanošću na kojoj je istaknuto da se Hrvatska u toj grani medicine nalazi u samom svjetskom vrhu

b biocina

Početak kardijalne kirurgije pred 50 je godine označila prva operacija srca uz pomoć stroja za izvantjelesni krvotok, obavljena na zagrebačkom KBC-u 1964.

U toj su ustanovi provedeni i drugi pionirski zahvati – prva transplantacija srca u ovom dijelu Europe 1988. te ugradnja prvog umjetnog srca 2008. godine.

Riječ je o događajima koji su obilježili povijesti kardiokirurgije u Hrvatskoj, a KBC Zagreb od tada je izrastao u referentni regionalni kardiokirurški centar. Na njemu se danas rutinski koristi vrhunska tehnologija i educiraju stručnjaci susjednih zemalja, istaknuo je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević.

Predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Bojan Biočina pedesetu je obljetnicu označio prekretnicom u razvoju kardiokirurgije u Hrvatskoj, u čijem će razvoju, kaže, presudnu ulogu odigrati sredstva uložena u nove tehnologije bez kojih napredak više nije moguć.
Klinika za Kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, s pedesetogodišnjom kontinuiranom tradicijom u kirurškom liječenju srca, danas je ustanova s najvećim brojem operacija na srcu u Hrvatskoj.

U koronarnoj i kirurgiji srčanih zalistaka, koje čine najveći dio operacija, u posljednje su vrijeme učinjeni značajni iskoraci u poboljšanju kvalitete rada primjenom novih kirurških tehnika.

Važno mjesto u radu Klinike zauzima i kirurgija aorte, a Klinika se ističe i kirurškim liječenjem kroničnog srčanog zatajenja u kojem je na prvom mjestu još od 1988., s programom transplantacije srca.

Važan segmnent rada čini i dječja kardijalna kirurgija te s njom srodna kirurgija urođenih srčanih grešaka odrasle dobi.
Među gostima je bio i znameniti profesor Hans Georg Borst, jedan od vodećih europskih kardijalnih kirurga, koji je govorio o prvoj operaciji srca u Hrvatskoj koju je 1964. godine na KBC-u Zagreb vodio zajedno s profesorima Dimitrijem Juzbašićem i Miranom Pasinijem. (Hina)