4. Postira Seaside Film Festival pratilo 1500 gledatelja

postira film

postira film

Završeno je još jedno, četvrto po redu, izdanje Postira Seaside Film Festivala. Kao i dosadašnja izdanja i ovo nam je donijelo mnoštvo izvanrednih kratkometražnih filmova. Kroz dvije natjecateljske večeri u međunarodnoj konkurenciji, na prepunoj je postirskoj Pjaci prikazano 17 filmova. Publika je ove godine najboljim uratkom proglasila film “Meu amigo Nietzsche” brazilskog redatelja Faustona da Silve. Priča je to o dječaku Lucasu kojem će susret s Nietzscheom u potpunosti promijeniti život. Simpatije publike pobrao je i drugoplasirani film “Dotty”, redateljskog dvojca Micka Andrewsa i Brett O’ Gorman iz Novog Zelanda. Film govori o starici koja sa svog kreveta u staračkom domu očajnički pokušava poslati SMS svojoj kćeri.

{youtube}elY9oIIMkFo|500|400|0{/youtube}

U ovogodišnjem hrvatskom dijelu programa prikazana su četiri filma. Program je otvoren filmom “Priča o Mari iz Velog varoša” kojeg su osobno predstavili redatelj Igor Šeregi i producentica Rea Rajčić. Oduševljenje publike izazvao je film “Javal u mriži” kojeg je također predstavio sam autor Dinko Božanić. Film blizak postirskoj publici govori o dva viška ribara koji će se spominjući zabranjenu riječ na brodu izložiti mogućoj kazni. Osobitost ovog filma je i prekrasan dijalekt koji osvaja publiku.

U ovom dijelu programa prikazan je i film mladog Postiranina Antonia Lazarevića “Kamion” snimljen na svima poznatim postirskim lokacijama. Film govori o dječaku koji će se igrajući se svojim plastičnim kamiončićem susresti s pravim kamionom. Uz ovacije publike večer je zatvorena prikazivanjem filma “Di je Ana”. Rezultat je to rada trodnevne filmske radionice za mlade otočane pod vodstvom snimatelja Raula Brzića i učiteljice Maje Ćapin.

Ovogodišnji, prošireni program Midnight shorts, donio je publici u dvije večeri noćnih projekcija 15 filmova. U prekrasnom ambijentu plaže Prja, gledatelji su mogli uživati u zaista iznimnim filmovima. Program je zatvoren izvrsnim francuskim filmom “216 Month”, fantastičnom pričom o neprirodnoj vezi roditelja i djeteta.

Očito je da su dosadašnja izdanja Festivala bila sama po sebi izvrsna pozivnica posjetiteljima jer se i ove godine na svim projekcijama tražila stolica više. Ovogodišnju sjajnu selekciju filmova pratilo je ukupno oko 1500 gledatelja, što pokazuje da ovaj šarmantni festival svake godine raste i po broju posjetitelja i po svojoj kvaliteti. (Moj-film)