Otvoreni novouređeni prostori URIHO

U Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida URIHO u četvrtak su otvoreni novouređeni prostori

Pozdrave i ispriku Predsjednice nazočnima je prenijela HDZ-ova saborska zastupnica i osoba s invaliditetom Ljubica Lukačić. Pojasnila je kako Grabar Kitarović nije mogla doći zbog obveza oko večerašnjeg televizijskog sučeljavanja, a “doći će nekom drugom prilikom čim to bude moguće”.

Žaljenje zbog predsjedničinog nedolaska izrazio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je novinarima rekao kako je “očito imala neki problem ili posao koji je trebala napraviti”.

“Djela govore više od riječi i najbitnije da je URIHO dobio novouređene prostore”, rekao je Bandić na svečanosti otvorenja. 

Bedeković: Kroz tri zakona kvalitetnije regulirati status osoba s invaliditetom

Ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Vesna Bedeković istaknula je važnost zakonskog okvira za kvalitetno rješavanje pitanja prava osoba s invaliditetom, a koje pokriva njezin resor. Podsjetila  je kako je u proceduri i na usuglašavanju novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će ići u javno savjetovanje. Rekla je i kako se u Ministarstvu ‘brusi’ dugo očekivani Zakon o inkluzivnom dodatku, a razmišlja se i o donošenju Zakona o osobnom asistentu. “Kroz ta tri zakona nastoji se poboljšati i kvalitetnije regulirati status osoba s invaliditetom”, istaknula je Bedeković. 

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš upozorio da ni jedan predsjednički kandidat do sada u kampanji nije spomenuo osobe s invaliditetom te je upozorio kako se Konvencija o zaštiti prava osoba s invaliditetom mora poštivati.

Napomeno je da se udio osoba s invaliditetom u ukupnom pučanstvu kreće između 10 i 15 posto te ocijenio kako suradnja između politike, socijale i pravosuđa nije baš najbolja. Najviše osoba s invaliditetom su zapravo invalidi rada, jer su invaliditet stekli na radnom mjestu trpeći psihičko i fizičko nasilje i to treba uzeti u obzir, poručio je Bobuš.

Napomenuo je i kako bi trebalo provjeriti kakva su radna mjesta za osobe s invaliditetom u tvrtkama dobitnicama Zlatne kune.

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić istaknuo je kako su derutni prostori obnovljeni zahvaljujući Gradu Zagrebu, koji je potpomogao uređenje s pet milijuna kuna, i Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju. Prostori su klimatizirani i grijani, a ugrađena su i dizala. Dodao je kako kroz URIHO dnevno prođe oko 800 osoba od kojih 300 osoba s invaliditetom, a oko 300 ih dolazi na radnu terapiju.

AUTOR: Hina, naslovna foto zagreb.hr

uriho.hr