40 godina art ljubavi Vlaste Delimar

Svojim performansima, Vlasta Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse

U četvrtak 9. siječnja u prostoru Galerije Bačva i Galerije PM s početkom u 19 sati održat će se performans i otvorenje izložbe Vlaste Delimar pod nazivom 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar  kojim se obilježava 40 godina  njezina umjetničkog djelovanja.

Druga po nizu izložba, koja će biti predstavljena u Domu HDLU dio je opsežno zamišljenog predstavljanja čija provedba je planirana u gradovima bivše Jugoslavije (Ljubljana, Zagreb, Rijeka, Sarajevo, Novi sad, Beograd, Podgorica, Skopje) tijekom 2020. godine.

U prostoru Galerije Bačva održat će se performans Ah moji umjetnici, moji ljubavnici u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će ovom prilikom uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici koju pruža Galerija Bačva. Performans je baziran na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse.

Otvorenje izložbe bit će nakon performansa u prostoru Galerije PM. Okrugle 2020. godine umjetnica se vraća na mjesto svoje prve samostalne izložbe (1981.) – u Galeriju PM Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložba se sastoji od četrdeset crno bijelih fotografija radova koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate. Odluka da fotografije budu izrađene crno / bijelo proizlazi iz romantične činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju i one kao takve imaju posebno energetsko značenje.Četrdeset fotografija smještenih na crnu traku bit će postavljene duž cijelog zida Galerije PM, ostavljajući samo jedan prazan prostor: ulaska i izlaska iz galerije koji ne omogućavaju zatvaranje kruga već ostavljaju simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

Od prvog samostalnog performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. godine u Galeriji SC u Zagrebu (Transformacija ličnosti) prošlo je punih 40 godina. Svojim performansima, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse. Njezin prvi javni nastup 1979. godine, naziva Pokušaj poistovjećenja, u suradnji sa Željkom Jermanom, održanog u kultnoj Galeriji Podroom u Zagrebu, započelo je dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

VLASTA DELIMAR (1956., Zagreb) najznačajnija je hrvatska performerica, beskompromisna u kritikama ideologija kojima se bavi u svojoj umjetničkoj karijeri započetoj ranih 70-ih. Nagradu Sedam sekretara SKOJA zaprimila je 1986., a od 2005. do 2015. bila je voditeljica umjetničke organizacije “Moja zemlja, Štaglinec” i performans festivala koji se održavao u Štaglincu kraj Koprivnice. Članica je HDLU-a. Jedna je od ključnih figura koje su definirale suvremeni performans kroz prizmu vlastitog tijela kao medija i sadržaja – ženskog, golog tijela koje i u današnjem društvu još uvijek ne prestaje biti točkom kontroverze. Istražujući u svom radu feminitet, muško-ženske odnose i stadije životnog ciklusa – od mladosti i žudnje preko partnerstva i majčinstva sve do starenja – u javni prostor iznosi autobiografske narative koji propituju razgraničenja javnog i privatnog i normative politika identiteta. Njezine zadnje samostalne izložbe uključuju retrospektivu To sam ja (2014., MSU Zagreb), Zrela ženska (2014., MSU Ljubljana), Put  Your Faith in Women (2016., Galerie Michaela Stock, Beč), …woman is a woman is a woman… (2017.Galerie Michaela Stock, Beč), Dolina (2018., Galerija SC Zagreb), Magda (MSU Zagreb). Recentne grupne izložbe u 2016. Društvo spektakla (Zagreb, HDLU), The Blood of Women (Isola del Liri), u 2017. All Joy Wants Eternity (Tirana), 23rd Biennial of Humour and Satire in Art (Gabrovo), As far as I can go (Beč), u 2018. Left Performance Histories (NGBK, Berlin), Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? (MMSU,Rijeka); Il Sangue delle donne (L’Aquila), Bienale umetnosti Prostorni agens (Galerija savremene umetnosti, Pančevo). Performansi: 2018. Pravo na orgazam iznad 60-e (Berlin, Beč, Pančevo, Rijeka, Novi Sad, Zagreb), Uspješno starenje (Galerija Račka, Celje), Magda (CZKD, Beograd), Užarska radionica Ivana Delimara (Štaglinec).
Za sebe ističe da ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi, te da se zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest.