Mekani božićni medenjaci / recept

Postupak

Priprema

  • U manji lonac stavite šećer, med i maslac pa otopite sve na laganoj vatri.
  • Smjesu premjestite u veću zdjelu, po malo dodajte sve ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 2 sata.
  • Od ohlađenog tijesta uzimajte manje komadiće pa oblikujte kuglice željene veličine.
  • Kuglice slažite na veći lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili. Imajte na umu da će se kuglice tokom pečenja širiti pa ostavite dovoljno razmaka među njima.
  • Medenjake pecite 7-10 minuta na temperaturi od 200 °C. Vrijeme pečenja medenjaka ovisi o veličini kuglica pa ih svako provjerite nakon 5 minuta pečenja kako nebi zagorili.
  • Kada se ohlade medenjake po želji možete prošarati čokoladom i ukrasiti sitnim, jestivim perlicama.

Sastojci

Tijesto

  • 150 g gustog meda
  • 80 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
  • 7 žlica vode
  • 1 ravna žlica soda bikarbone

izvor kolacirecepti.net