PAPA FRANJO POSJETIO IZLOŽBU “100 PRESEPI U VATIKANU”

Papa Franjo razgleda jaslice Margarete Krstić – hrvatsku priču sa Svetom Obitelji odjevenu u cresku nošnju

U nedjelju u 16,10 minuta Papa Franjo otišao je Salu Pio X, Via dell’Ospedale 1, kako bi posjetio izložbu „100 jaslica u Vatikanu“. Šef tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni priopićio je to novinarima. „nakon potpisivanja, u Grecciju,  1. prosinca apostolskog pisma Admirabile signum – objašnjava vatikanski glasnogovornik – Papa je želio dati još jedan znak svoje pozornosti ovoj tradiciji vjere“. Papu je na ulazu dočekao mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, koji ga je pratio u razgledavanju djela. Tijekom posjeta  Papa Franjo je pozdravio umjetnike potom je izgovorio molitvu i blagoslovio prisutne. Komorni zbor iz Budimpešte, stigao je u Vatikan s mađarskom delegacijom, izveo je nekoliko božićnih pjesama. Papa se vratio u Casa Santa Marta u 16. 50., izvještava SIR Informacijska agencija Vatikan.

Tradicionalna međunarodna izložba „100 jaslica“ koja je sada u 44. izdanju, premještena je iz Piazze del Popolo u Via della Conciliazione u Vatikanu prošle godine. Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije otkrilo je ovaj važan umjetnički i kulturni događaj. Prijenos je  napravila dr. Mariacarla Menaglia, direktorica „Rivista delle Nazioni“, organizacije koja je 42 godine organizirala taj događaj, i kći pokojnog Manlija, tvorca i utemeljitelja same izložbe.

Sada je naziv „100 jaslica u Vatikanu“, ali naziv „100 Presepi“ je samo povijesna referenca, jer označava broj jaslica izloženih u prvim izdanjima.

Posjetitelji na izložbi imaju priliku kroz izložene jaslice, produbiti znanje o božićnoj umjetnosti, čak i u njenim konstruktivnim i stilskim aspektima.

Jaslice se svake godine u potpunosti obnavljaju, dolaze iz gotovo svih talijanskih regija i oko 30 stranih zemalja. To su djela talijanskih i stranih umjetnika, kolekcionara, učenika osnovnih i srednjih škola, predstavnika kulturnih i društvenih udruga, državnih i lokalnih tijela te nacionalnih i stranih muzeja. Izrađene su od raznih materijala: koralja, srebra, stakla, keramike, drva, tkanine, papira, tijesta itd., a dimenzije variraju od minijaturnog formata do onih na razini očiju, statične ili pokretne jaslice. Starinske  jaslice, koje dolaze iz muzeja i privatnih zbirki, djela su nastala od najpoznatijih majstora i umjetnika koji su živjeli u prošlosti, a potječu iz područja najstarije tradicije jaslica kao što su Kampanija, Lazio, Ligurija, Puglia, Sicilije i iz inozemstva.

Ove godine u Sali Pio X. u Via dell’Ospedale la Roma, izložba okuplja više od 130 jaslica iz oko 30 zemalja svijeta.

Izložbu je 8. prosinca  u 16 sati otvorio Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije i mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici. Bila su prisutna diplomatska predstavništva raznih zemalja: Burkina Faso, Hrvatska, Panama, Poljska, Slovenija, Španjolska i Tajvan.

Izložba se može pogledati svaki dan od 10 do 20 sati od 7. prosinca 2019. do 12. siječnja 2020. godine.

Margareta Krstić ove godine izlaže hrvatsku priču inspiriranu hrvatskim narodnim nošnjama: Sveta Obitelj odjevena u cresku nošnju,a klanjaju joj se prvi hrvatski kraljevi Tomislav, Krešimir i Zvonimir, te par odjeven u selačku narodnu nošnju, slavonsku i šestinsku nošnju, žene Istre, otoka Krka, Vrlike, pastirica i pastir iz Dalmatinske zagore a anđeo u petrinjskoj nošnji. Ovu priču posvetila je svojoj kćeri Erni Krstić koja je obitelj zasnovala na Cresu.

18 skulptura i ovčice u oslikanoj i patiniranoj bijeloj keramici visine oko 38 cm.

Postavljanje jaslica povjerila je svojoj starijoj kćeri Milici Dmiović koja ima izuzetan umjetnički dar a ujedno je i diplomirani kateheta tako da je jaslice postavila s velikom radošću. Sveti Otac Franjo također je zastao pred Margaretinim jaslicama i razgledavao. Na audijenciji 22. studenog 2017. Margareta mu je poklonila sličnu hrvatsku priču jaslica.

Margareta Krstić se isti dan sastala u Veleposlanstvu pri Svetoj Stolici s 12 žena iz raznih udruga u Rimu a susret i božićni domjenak upriličila je zamjenica veleposlanika gospođa Zlata Penić Ivanko. U ugodnom razgovoru zadržale su se duže od tri sata.

Margareta Krstić, 16-tog prošlog mjeseca izlagala je i na Međunarodnoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji u Muzeju Gran Guardia u Veroni na Piazzi Bra.