EPK potiče bioraznolikost sadnjom 50 tisuća lukovica nizozemskog cvijeća

Po prvi se puta u Hrvatskoj sadi strojem koji ima mehanizam za sadnju lukovica bez oštećivanja travnjaka

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture u utorak 10.12.2019. od 12 do 16 sati, u Parku Nikole Hosta i Parku Mlaka, KD Čistoća će na 500 metara kvadratnih travnate površine posaditi 50 tisuća cvjetnih lukovica koje donosi nizozemska tvrtka JUB Holland.

Ova je sadnja posebna jer se po prvi puta u Hrvatskoj sadi strojem koji ima mehanizam za sadnju lukovica bez oštećivanja travnjaka, a sadnjom posebne mješavine lukovica potiče se bioraznolikost zelenih gradskih površina. Lukovice su mješavina različitog lukovičastog cvijeća koje će u proljeće privlačiti pčele i druge kukce oprašivače.

Većina će se lukovica posaditi u sutrašnjoj akciji sadnje, a preostali će manji dio u prosincu posaditi zainteresirani građani uz pomoć KD Čistoće, u suradnji sa sudioničkim programom Zeleni val Europske prijestolnice kulture.

Posađeno će cvijeće cvjetati od travnja do lipnja 2020. godine, a lukovice bi trebale ponovno narasti svakog proljeća u sljedećih 15 do 20 godina.

Za medijske izjave na lokaciji bit će dostupni  Bia Gec iz KD Čistoće i Jos Beelen, zastupnik prodaje lukovica za centralnu Europu i Francusku iz tvrtke JUB Holland.

Vrijeme sadnje je podložno promjenama.

Nela Simić