Skip to content

Vladimir Mikulić Vava – Imaginarni šareni svijet

U privatnoj NV galeriji vlasnika prof. Nikole Vučkovića otvorena je samostalna izložba „”Imaginarni šareni svijet” autora Vladimira Mikulića Vave

Slikar autodidakt rođen je 1956. godine u Širokom Brijegu, te je diplomirao anglistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je živio do rata i bio aktivan na likovnoj sceni grada. Bio je prvi tajnik Alu u Širokom Brijegu i predavač engleskog jezika. Zajedno s Draganom i Nikolom Vučković osnovao je Udrugu likovnih umjetnika En Face čiji je i član. Nakon povratka u Široki Brijeg izlagao je na 10 samostalnih izložbi i sudjelovao na mnogim skupnim selektivnim izložbama u Bih i inozemstvu.

U predgovoru kataloga izložbe Dragana Nuić-Vučković zapisala je da je likovni opus Vladimira Mikulića bogat i opsežan, da nije učio ni od koga, ali je njegov otvoreni duh bio receptor svega poticajnoga za svakodnevne crteže i sličice kombiniranim tehnikama. Homo ludens-zaigran čovjek, svjestan nepravilnosti u svijetu oko sebe, stvarao je i stvara imaginarne  slikovne zapise, svakodnevne situacije i ljude koji se , zahvaljujući njegovoj bujnoj mašti pretaču u neobične slikovne igre…U svim radovima tema je čovjek, ljudska karikirana figura, te životinje šarenih struktura. Dominantne ženske zaobljene figure poput paleolitskih venerica leže ili plešu u imaginarnim prostorima… Vladimira Mikulića ne treba povezivati s baštinom njegova zavičaja, žene u slikoctežima imaju šarene opanke poput štikli, pod njima su šarene ponjave, te takvi prizori u sebi imaju subverzivne sadržaje. Koliko je god njegovo djelo privlačno i humoristično, autor njime poručuje „smijmo se da ne bismo plakali“. Mnogi crteži odišu tjeskobnom atmosferom, govore o osobnom i društvenom rasapu, o našim manama, površnostima, a sve obavijeno dozom humora…

Stoga ne treba zavesti ni naslov ovog teksta, jer imaginacija je nepresušna – prijateljska i prijeteća istodobno, a šarena, satkana od mnogostrukih doživljaja i sadržaja. Naš autor imaginaciju koristi znalački, njegove su oči širom otvorene.

Na ovoj maloj retrospektivi Mikulić Vava predstavlja se s 40-ak crteža, dva animirana filma i duhovitom instalacijom „Mjerač doživljaja“.

Izložba će u NV galeriji ostati otvorena do kraja prosinca ove godine.