Skip to content

Zvijezda majoneza proslavila 60. rođendan

Svaki sendvič popravlja, u salati je neizostavna, a uz pizzu neočekivana – Zvijezda majoneza, omiljeni dodatak jelima,ove godine slavi 60. rođendan

Veliku obljetnicu Zvijezda je obilježila u utorak na Festivalu majoneze u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar na kojem su s guštom i bez grižnje savjesti uživali hedonisti poput Andree Andrassy, Nevene Rendeli Vejzović, Slavka Sobina i brojnih gastro blogera.

– Početak proizvodnje majoneze 1959. godine jedan je od ključnih trenutaka u povijesti Zvijezde. Dotad se majoneza smatrala luksuznim jelom koje se moglo pronaći samo u “finoj” kuhinji. Priprema je dugo trajala, a i namirnice nisu bile svima dostupne. Zvijezdinom proizvodnjom majoneza je postala lako dostupna  gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj i sa zadovoljstvom mogu reći da je i danas neizostavna u našoj kuhinji jer povezuje sve okuse i generacije, izjavio je Tihomir Adam, direktor Zvijezde.

Zvijezda majoneza danas je treći najjači brend[1] u Hrvatskoj i prvi izbor kad je majoneza u pitanju, za što je zaslužan njezin okus i originalna tradicionalna receptura koju su  Zvijezdini tehnolozi osmislili prije 60 godina i do danas se nije mijenjala.

Majonezu voli većina Hrvata. Od 4,2 milijuna stanovnika, njih 71.5 % ili čak tri milijuna[2] jede majonezu, a među njima najviše je onih koji biraju upravo Zvijezdinu. Godišnje u prosjeku svaki stanovnik Hrvatske uživa u 1,26 kilograma majoneze[3].

Podjednako je vole i žene (51%) i muškarci (49%), a najviše se njome jelo popravlja u Zagrebu i okolici (27,8%), a zatim slijedi Dalmacija (19%) pa Sjeverna Hrvatska (17,7%)[4].

Izrađena od svježih jaja i bez konzervansa, Zvijezdina je majoneza savršena u svako doba dana.

Dostupna je u tubi, staklenci i u flakonu, a godišnje se u prosjeku proizvede oko 20.000.000 komada svih vrsta Zvijezda majoneze.

Najpopularnija je među njima ona u vrećici. Kada bismo poredali sve proizvedene vrećice Zvijezda majoneze u jednoj godini, pokrili bismo udaljenost od Zagreba do Berlina, u kojem se isto rado u majonezi uživa.

– Uz Zvijezda delikates majonezu, tijekom godina razvili  smo niz okusapoput čilija i slanine pa sve do jogurta paizborom unutar asortimana svakom korisniku garantiramo jedinstveno gurmansko iskustvo i mogućnost kombiniranja  s namirnicama koje najviše vole, koliko god one (ne)obične bile, izjavila je Jasna Pulić, rukovoditeljica marketinga u Zvijezdi i najavila predstavljanje novih okusa i proizvoda na bazi Zvijezda majoneze i u narednoj godini.

See also  Stižu vrući dani! Istine i zablude o sladoledu...

Fotografije: Bojan Zibar

Povodom proslave rođendana Zvijezda je nagradila i najkreativniji recept godišnjom zalihom Zvijezda majoneze.

SLATKASTO KISELA SALATA S PILETINOM I MRKVOM

ZA SALATU

350 g pečenog ili kuhanog pilećeg mesa

5 većih mrkvi

1/4  glavice svježeg kupusa

100 g ukiseljene cikle

Sezam

Sol

ZA DRESSING

1 Zvijezda delikatesmajoneza u vrećici

1 kiselo vrhnje 12% m.m.

2-3 žličice jabučnog octa

Crni papar

DEKORACIJA

Sezam i kisele lučice

PRIPREMA

Naribati mrkvu i kupus, posoliti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Za to vrijeme prepržiti sezam na tavi.

Mrkvu i kupus stisnuti rukama pa malo ocjediti tekućinu zatim dodati narezanu piletinu i narezanu ciklu (ciklu narezati na trakice).

Pomiješati vrhnje, majonezu, jabučni ocat i prstohvat crnog papra pa preliti preko salate i sve dobro promiješati.

Servirati na tanjuru posipano sprženim sezamom i ukiseljenim lučicama.


[1]IPSOS BrandPuls; Wave I 2019;

[2]IPSOS BrandPuls II.2018

[3]IPSOS BrandPuls; Wave I 2019;

[4]IPSOS BrandPuls II.2018

Marina Đarmati