Skip to content

Svečano otvoreni četvrti Dani Augusta Šenoe za njegov 181. rođendan

U prepunom i divnom ozračju salona Šenoine kuće održala se prekrasna večer kakvu bi vjerojatno i Šenoa zaželio za svoj rođendan jer je i sam neizmjerno volio glazbu.

Proteklog je tjedna muzej Kuća Šenoa u Zagrebu obilježio rođendansko slavlje jednog od najvažnijih hrvatskih intelektualaca, književnika Augusta Šenoe. Bilo je to svečano otvorenje četvrtih po redu manifestacija Dani Augusta Šenoe i to za njegov 181. rođendan. Koncertom za pamćenje slavio se ne samo rođendan već i 150. obljetnica od prvog izdanja i osnutka uglednog hrvatskog časopisa Vijenac kojemu je A. Šenoa bio urednikom i osnivačem.

Sve same obljetnice i slavlja a kao kuriozum na naslovnoj stranici prvog tog broja Vijenca našla se naša i umom i ljepotom Dubrovkinja Cvijeta Zuzorić. Stoga, nije se za čudit da su se na svečanom ovogodišnjem otvorenju manifestacije Dani Augusta Šenoe našle na programu pijanistica Ivana Marija Vidović sa svojim duom Fantazija uz pijanisticu Vesnu Miletić te dvojac Vidović i mezzosopranistica, prvakinja HNK u Zagrebu Diana Hilje u duetu Vox Ragusei.

U prepunom i divnom ozračju salona Šenoine kuće održala se prekrasna večer kakvu bi vjerojatno i Šenoa zaželio za svoj rođendan jer je i sam neizmjerno volio glazbu.

Nakon uvodnog govora kustosice gospođe Jasmine Reis nizao se lijepo protkani glazbeno-poetski program gdje je dominirao i dubrovački glazbeni duh Luke i Antuna Sorkočevića i Jelene Pucić Sorkočević. Na programu su bila još zastupljena djela europskih romantičara Mendelssohna, Schuberta i Dvořáka te impresioniste Claude Debussyija. Lijepo je za spomenuti da je neka djela za klavir četveroručno priredila još jedna Dubrovkinja, glazbenica Nena Ćorak. U Intervalima sudjelovao je i glumac Dubravko Sidor koji nas je upoznao s insertima iz Šenoinog života i djela te oživio neke pasuse koje govore o Cvijeti i Dubrovniku.

Uvažena publika bila je oduševljena poezijom Ivane Marije Vidović poeme nazvane Voda je tvoje ime a posvećene 500.obljetnici rođenja Marina Držića i objavljenoj i nagrađenoj u Italiji još 2008.godine.

Na zahtjev ushićene publike dodani su i glazbeni dodaci s uzvicima bravo i s pohvalama kojih je bilo na pretek.

Koncert je završio s prekrasnom proslavom rođendana i kako je sama publika izjavila s jednim od najljepših događanja koji je ovaj Šenoin hram doživio.

Fotografije snimila: Višnja Serdar

Autor: D.Ž.