Skip to content

Bečki javni prijevoz zakoračio u sferu proširene stvarnosti

Tehnologiju proširene stvarnosti, poznatiju kao „Augmented Reality“ ili AR, najčešće povezujemo sa svijetom videoigara. Međutim, prednosti ovog suvremenog izuma prepoznalo je i bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“ čiji će zaposlenici već u narednim mjesecima svoja znanja i vještine moći usavršavati nošenjem posebnih AR naočala.

S obzirom na to da radnici pri održavanju vozila javnog prijevoza s vremena na vrijeme moraju obavljati poslove s kojima se ne susreću svaki dan, rješenja nerijetko moraju tražiti u moru uputa i priručnika. Uz pametne naočale to više neće biti potrebno – dok one fotografiraju predmet koji se popravlja, aplikacija ga prepoznaje i radnika vodi kroz sve faze montaže. U njegovoj mu se stvarnoj okolini virtualno prikazuju 3D elementi poput vijaka, potrebnog okretnog momenta i predviđenih radnih koraka. Velika je prednost ove tehnologije što su obje ruke slobodne za rad i što se svaki korak može pregledati ponovo. Osim toga, zahvaljujući jednostavnosti uputa štedi se i dragocjeno vrijeme.

Iako se radi tek o prvom prototipu, iz poduzeća poručuju da je ovo samo početak njihova iskoraka u sferu proširene stvarnosti. Planirana je i izrada drugog prototipa za testiranje dodatnih tehnologija i područja primjene kao što su obučavanje i upoznavanje radnika s mjerama sigurnosti, ispitivanje kvalitete i sektor marketinga. S obzirom na to da mladi ljudi danas odrastaju uz ovu vrstu tehnologije, bečko gradsko poduzeće „Wiener Linien“ ovakvim se mjerama želi afirmirati kao atraktivan poslodavac za mlade talente budućnosti.

Helena Dubravec