Skip to content

Razgovor u povodu – slikar Ante Barišić

Slikar Ante Barišić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa digitalnog slikarstva

Aktivno se bavite digitalnim slikarstvom. Molio bih za naše čitatelje, u nekoliko riječi što je to digitalno slikarstvo?

Digitalno slikarstvo je umjetnički oblik u kojem se tradicionalne tehnike slikanja kao što su Akvarel, Gvaš, Tempera, Uljane boje, Akrilne boje, Enkaustika itd. ostvaruju pomoću digitalnih alata i računala. Da bi umjetnik ostvario svoje unutarnje slikarske vizije na raspolaganju mu stoji bezbroj digitalnih alata i medija.

Nedavno ste predstavili Vaš novi ciklus Portreti žena sa četvrtastim očima.

Da, u slikanju portreta namjera je prikazati lik, osobnost, pa čak i raspoloženje osobe. Ja sam dugo tražio moj osobni stil koji bi zadovoljio te zahtjeve. Pa kad se puno radi normalno je da se dogodi i neki uspjeh. Mislim da je moje prikazivanje ženskih portreta sa četvrtastim očima unijelo jednu novinu u prikazivanju portreta uopće i na to sam ponosan. Ipak portreti su uvijek bili laskavi, pitanje je kako će moj stil proći od strane struke i kritike.

Kako odabirete motive, recimo, likove, lica žena?

Ja na Facebook profilu imam 5000 fanova od kojih su većina ženskoga roda. Neke od njih zatraže da izradim portret. Neke inspiracije nađem među turistima koji posjećuju Dubrovnik a i rodbina mi tu i tamo bude inspiracija. Ponekad posudim nešto od starih majstora slikarstva pa na svoj način izradim neku parafrazu.

Što motiv mora sadržavati kako bi Vas privukao?

U prvom redu mora biti podoban za ovaj moj stil ‘četvrtastih očiju’ a moram priznati mnogi od njih to nisu. Nadalje mora odgovarati mediju koji izaberem za fizički prikaz djela. Ovo zadnje je vrlo važno s obzirom na raznolikost medija u kojima se ja izražavam.

Kakva je pozicija danas digitalnog slikarstva?

Digitalni umjetnik očito mora biti u stanju ovladati specifičnim tehnikama svog medija. I tu je potrebno znanje isto kao i kod tradicionalnih kolega: od perspektive do kompozicije, od upotrebe boje do svjetla. Ipak moram naglasiti da je i ovdje najvažnija kreativnost. Osobno mislim da je digitalno slikarstvo već prisutno u svakoj pori modernog života pa se o tome više i ne govori.

See also  Ivor Zidarić, promotor kulture

Što mislite o umjetnosti danas?

Umjetnost danas je važnije nego prije. Ona nam omogućuje da pobjegnemo u utočište svoje fantazije, da iza sebe ostavimo stres modernog svijeta. Osim toga umjetnost danas ima utjecaja i na društvene promjene, na komunikaciju ljudi iz različitih kultura i različitih vremena da međusobno komuniciraju putem slika.

Što je još novo u atelijeru?

Trenutno radim ciklus slika pod nazivom ‘Fit for Life’ u kombiniranoj digitalno-analognoj tehnici u kojima će epoksidne smole igrati važnu ulogu.

Planovi, izložbe, monografije…?

Ja permanentno izlažem moje radove u raznom galerijama putem interneta. Imam mnoštvo poziva za izlaganje na svjetski važnim kulturnim događanjima, ali sve je to često vezano za izdatke koje ja ne mogu podnijeti. O monografiji nisam nikada razmišljao.

Miroslav Pelikan