Skip to content

Hodočašće u Vukovar članova podružnice “Branimir Richter” Zagreb HKLD-a

U subotu 16. studenoga 2019. godine članovi podružnice “Branimir Richter” Zagreb Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) s članovima obitelji i prijateljima uputili su se na već tradicionalno hodočašće u Vukovar kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i odali počast svim poginulim braniteljima i civilama Vukovara i Domovinskog rata

Hodočašće je organizirao dopredsjednik Podružnice prim. dr. Ivan Barišić, a uz pedesetak članova HKLD-a u hodočašću su sudjelovali i prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, predsjednica Podružnice, doc. dr. sc. Rok Čivljak, dopresjednik HKLD-a, Jasna Ćurić, mag. pharm., predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a te članovi Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara predvođeni predsjednicom Društva sestrom Slavicom Janković.

Hodočasnici su posjetili masovnu grobnicu i Spomen dom na Ovčari te položili vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Uz molitvu za sve poginule hrvatske branitelje ispred središnjeg križa, brončanog spomen-obilježja s vječnim plamenom, pomolili su se i zapalili svijeće na grobu legendarnog branitelja Blage Zadre i njegovog sina Roberta te na grobu Kate Šoljić, majke četvorice poginulih branitelja koja je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu.

U pratnji hrvatskog branitelja Gorana Popića, člana legendarnog Turbo voda Blage Zadre koji im je bio ovogodišnji domaćin, obišli su najznačajnija mjesta bitke za obranu Vukovara uključujući i čuvenu Trpinjsku cestu na kojoj se nalazi Spomen dom hrvatskih branitelja u sjećanje na herojsku obranu grada Vukovara 1991. godine.

U drugom dijelu dana, pri povratku u Zagreb, hodočasnici su posjetili Đakovo gdje su ih dočekali članovi đakovačke podružnice HKLD-a predvođeni predsjednikom Podružnice dr. Mirkom Petroševićem i duhovnikom prof. dr. sc. Grgom Grbešićem. Zanimljivo je bilo iskustvo posjeta đakovačkoj katedrali u pratnji prof. Grbešića koji nas je proveo kroz povijest đakovačke biskupije, đakovačke prvostolnice sv. Petra i njenog najznamenitijeg biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Program je završio misnim slavljem u obližnjoj župnoj crkvi Svih svetih gdje smo se još jednom pomolili za sve vjerne pokojne hrvatske branitelje, civilne žrtve Domovinskog rata i sve preminule članove HKLD-a i naših obitelji.   

Zadovoljni hodočasnici sretno su se vratili svojim domovima s uvjerenjem kako HKLD treba nastaviti s obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te susrete s članovima drugih podružnica HKLD-a.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak
dopredsjednik HKLD-a

Autori fotografija: I. Barišić, N, Vicković, P. Bilić, A. Koščec, R. Čivljak