Skip to content

Otvoren 5 MIKS 2019 “Sve o Filmu”

U Gradskoj galeriji Striegl 29/10/2019 otvorena je jubilarna 5. Međunarodna izložba karikature u Sisku – “Sve o filmu”. Na izložbi je predstavljena selekciju od 100 radova od ukupno pristiglih 1872 rada koje je poslalo 686 autora iz 81 zemlje.

Na izložbi je predstavljeno stotinjak najboljih radova od ukupno 1881 prispjelih. Izložba predstavlja jednu od važnijih međunarodnih manifestacija karikature. Ovogodišnja je tema “Sve o filmu”. Organizator i predsjednik žirija Nenad Ostojić, rekao je da je, bez obzira na skromna sredstva, izložba zadržala renome.

Članovi međunarodnog žirija ove godine nisu mogli doći u Sisak, ali su savjesno obavili svoj posao – rekao je. Prva je nagrada pripala Marcu de Angerlisu iz Italije, druga Keyvanu Varesiju iz Irana, a treća Andreju Popovu iz Rusije. Dodijeljeno je i šest posebnih priznanja.  Kako je na otvorenju rekao Ostojić, u pet godina na sisačku je izložbu pristigao 7951 rad autora iz 91 zemlje, što  govori o zanimanju karikaturista za sudjelovanjem na sisačkoj izložbi.

Prilikom odabira teme, dodao je, organizatori nastoje odabrati temu koja nije zastupljena na drugim svjetskim izložbama, kako bi u Sisak stigli originalni i jedinstveni radovi, a ne kopije. Kao posebnost, napomenuo je da je oko 300 radova pristiglo iz Irana, koji postupno postaje svjetska velesila u karikaturi. Izložba 5. MIKS 2019. je otvorena do 5. studenoga.

See also  Luisa Ritoša - VORTEX