Skip to content

‘Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta’

U Gliptoteci HAZU, Medvedgradska ulica 2, (Zagreb) otvorena je izložba pod nazivom ‘Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta’ iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

Izložba donosi sažeti pregled povijesti obrazovanja hrvatskih farmaceuta i razvoja ljekarništva u Hrvatskoj na primjerima diploma i povelja iz muzejske zbirke te ukazuju na važnost zaštite građe postupcima konzerviranja, restauriranja i digitalizacije.

Zbog krhkosti i osjetljivosti materijala (pergamena, papir) na izložbi je prikazana većim dijelom digitalizirana građa: 48 digitaliziranih diploma i povelja hrvatskih farmaceuta iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije te 10 restauriranih izvornika, kao i popratni restauratorski plakati.

Izložba Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvorena je u Gliptoteci HAZU 24. 10. 2019. u 19 sati.U nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja Muzeja, na otvorenju su govorili akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik Akademije; doc. dr. sc. Maja Jakševac-Mikša, izvršna direktorica Hrvatskoga farmaceutskog društva; prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, autorice izložbe. Izložbu je otvorio akademik Davor Miličić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. izvor foto: HAZU

Nositelj projekta je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU u suradnji s Gliptotekom HAZU i u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Središnjim laboratorijem za konzervaciju i restauraciju.

Izložba je otvorena do 20. studenoga 2019.

Andrea Koščec

Optimized by Optimole