Bogomir Duzbaba – Iz Božje knjige

U Franjevačkom muzeju i galeriji na Širokom Brijegu biti će upriličeno otvorenje izložbe fotografija “Iz Božje knjige” autora Bogomira Duzbabe. Otvorenje izložbe će biti u ponedjeljak, 21. listopada 2019. u 19.30 sati. Izložba ostaje otvorena do 4. studenoga 2019.

Predgovor izložbi je pisala Kristina Ćavar, magistrica sakralne umjetnosti, akademska slikarica.

Skriveni Bog u sjeni krošnje

Fotografije Bogomira Duzbabe iz ciklusa „Iz Božje knjige“ obuhvaćaju osobnu priču kroz igru svjetla i sjene. Sepija tonovi, kojima su fotografije određene, pobuđuju kod promatrača sjećanje. Autor fotografija, osim što je izložbu stavio u sakralni kontekst, priziva uspomene iz djetinjstva nastale u bogatim krošnjama. Duzbaba, poput svetoga Franje slavi Gospodina kroz šum stabla, te traži i nalazi ljepotu u prirodi koja je odraz Neba.

Fotografije su naizgled apstraktne, ali imaju dublje značenje. Iako stavljene u sakralni kontekst, izložene fotografije donose priču o ciklusu života i smrti. Stablo samo simbolizira čovjeka, koji u životnom ciklusu otpušta listove, miruje i u proljeće budi se i stvara nove listove – nove početke. Promjena kroz godišnja doba, odražava se na fotografijama, kroz koje autor traži Boga skrivenoga u sjeni krošnje. Iako šapuće, Bog ostaje u skrovitosti krošnje, čekajući čovjeka da se obrati. Obraćenje, poput odbljeska zvijezde na noćnome nebu, donosi novi početak i novo talasanje duše na vjetru. Vjetar – život, nježan, silovit i nepredvidljiv, ljulja krošnju stabla, stvarajući silovitu buku, pljesak Svevišnjemu.

Bogomir Duzbaba otkriva kroz ljepotu prirode svrhu svoga postojanja. Promatrajući pejzaže u nedogled, i gledajući sebe poput „gorušičina zrna“, stvara se pohvala Bogu za Zemlju i svemirska prostranstva. Čovjek nije sam sebi svrha, već biva stavljen u službu bližnjemu. Kroz umjetničke prozore, što su u ovom slučaju izložene fotografije, gledamo igru oblika i tonova i pronalazimo novu ljepotu već viđenog u prirodi.

Tekstura kore stabla, sa svojim ožiljcima odraz je ljudske svakodnevnice ispisane u knjizi života. Zajedno s autorom izložbe, u ovom ciklusu tražit ćemo ono skriveno oku, ali taktilno duši. U potrazi za Bogom, otkrit ćemo vlastiti identitet, a time će navedena izložba dobiti dublju svrhu za svakoga promatrača.

O autoru izložbe:

Bogomir Duzbaba rođen je u Voloskom 1957. godine. Profesor je vjeronauka i sanitarni inženjer. Zaposlen u zboru opere HNK “I. pl. Zajc” u Rijeci. Fotografijom se bavi više od trideset godina. Surađivao u listu “Val” i “Adria-mehr”. Dobitnik je druge i treće nagrade na natječajima AVFK u Delnicama. Na foto natječajima Grimalda dobitnikom je nekoliko pohvala i prve nagrade 2010. godine. U Pazinu osvaja drugu nagradu na natječaju u organizaciji DLS Pazin 2011. godine, a iste godine i pohvalu na “Petrovi” u Vranji. Samostalno izlagao 2012. godine u Pazinu i Grožnjanu. Sudjelovao na izložbama “More” kino kluba “Liburnija” u Rijeci. Redovitom je sudionik likovnih projekata u Grožnjanu i na mnogim kolektivnim izložbama. U slobodno vrijeme piše u vjerskom i domoljubnom duhu, ali do sada nije objavljivao. U mirovini je i živi u Rijeci.