SUSRET OGRANAKA MATICE HRVATSKE U KUTINI

Čelnici devet ogranaka Matice hrvatske iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije su se 16. listopada susreli u Kutini. Predstavili su rad predsjedniku MH Stipi Botici i glavnom tajniku Zorislavu Lukiću.

Predsjednik Botica naglasio je kako MH nema stranačku pripadnost, ali to ne znači da uz nacionalnu osviještenu kulturu prije svega kod nazivlja u poštivanju primjene hrvatskom standardnom jeziku – mora izgubiti državotvornost.  

Iz dvosatnog predstavljanja osjetila se uloga ogranaka u kvaliteti kulturnog života Daruvara, Garešnice,  Križevaca, Koprivnice, Kutine, Lipovljana, Novske, Petrinje i Siska. Prilikom predstavljanja ogranaka osjetila se nakladnička djelatnost. Neka tiskana djela visokog su znanstvenog sadržaja, a ona istraživačkog zavičajnog sadržaja (uglavnom mjesne monografije) ne objavljuju se bez recenzija. Nisu zanemarene ni umjetničke teme, a održavaju se zapaženi koncerti, likovne izložbe, podižu kiparska djela. Ne zanemaruje se ni prirodoslovlje uz koje je posebno spomenut kutinski projekt Budućnost na rubu močvare.

Domaćin Kutina pohvaljen je i za rad s mladima u Srednjoj školi Tina Ujevića u programu Kutinski dani znanosti i umjetnosti. Predsjednik MH prof. emeritus Stipe Botica uručio je Zahvalnicu predsjedniku Ogranka MH u Kutini Dragutinu Pasariću za izniman dugogodišnji doprinos Matici hrvatskoj i cijeloj hrvatskoj kulturi  u čuvanju, razvitku i promicanju hrvatskog kulturnog identiteta. Dragutin Pasarić je u zahvali rekao kako je pokušao činiti uratke i bar blizu dobrima, a najbolje čine tek odabrani – a ja zasigurno to nisam, no ne tajim da sam ponosan na dobivenu Zahvalnicu.

Matea Jalžečić

Tags: