Treći monitoring projekta EPK održava se u Galwayu

RIJEČKI TIM PROJEKTA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE OTPUTOVAO U GALWAY NA TREĆI MONITORING I SASTANAK S PANELOM EUROPSKE KOMISIJE

Stručni panel u Galwayu odlučuje i o mogućnosti da Rijeka osvoji nagradu Melina Mercouri vrijednu 1,5 milijuna eura

                Riječki tim projekta Europske prijestolnice kulture danas je otputovao u irski Galway u kojem se u iduća dva dana održava sastanak i treći monitoring provedbe projekta od strane panela Europske komisije. Osim Rijeke, kroz proces monitoringa i izlaganja pred stručnom komisijom prolazi i Galway koji također 2020. nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

                Sastanci i izlaganja Rijeke i Galwaya bitni su i zbog toga što nakon njih zasjeda stručni panel za praćenje provedbe projekta Europske prijestolnice kulture te predstavnici Europske komisije i, temeljem prezentiranog od strane timova Rijeke i Galwaya, donose odluku o mogućnosti ili nemogućnosti dodjele nagrade Melina Mercouri u iznosu od 1,5 milijuna eura. Informaciju o ovoj odluci imat ćemo u srijedu, 16. listopada u jutarnjim satima.

                U Galway su na sastanak i nastup pred panelom Europske komisije otputovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 osnovane za provedbu projekta Emina Višnić, umjetnički direktor projekta Slaven Tolj,  direktorica partnerstava i komunikacija u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, direktorica općih poslova Iva Grego  te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić. U Galwayu će također biti prisutna i predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske Anera Stopfer.

                Stručni panel za monitoring provedbe projekta Europske prijestolnice kulture čini deset osoba, te dvoje u ime Europske komisije.

                U dosadašnjem tijeku projekta Europske prijestolnice kulture, stručna skupina Europske komisije održala je dva monitoringa i oba puta je pozitivno ocijenila riječku provedbu projekta, a preporuke koje su pratile te ocjene do sada su redom uključivane u daljnji razvoj projekta.

                Unatoč optimizmu, oba tima Europskih prijestolnica kulture 2020, i riječki i onaj iz Galwaya, izvršili su ozbiljne pripreme za sastanke s panelom i na predstavljanje svojih projekata dolaze vjerujući u uspjeh.  U srijedu, 16. listopada bit će poznate informacije o odluci koja je financijski izuzetno važna i Galwayu i Rijeci. 

Lena Stojiljković