U sklopu manifestacije “Vrući kesteni kulture” predstavljena zajednička izložba PULS-a “Moslavački štrk” pod nazivom “Krletka snova” i izložba “Iz Like s ljubavlju”

Najveća i najpoznatija jesenska manifestacija u Hrvatskoj koja slavi plod kestena je Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici. Više tisuća posjetitelja s različitih strana Hrvatske, a dijelom i iz susjednih zemalja slilo se ovaj vikend u Grad kestena, na obali rijeke Une.

Mnogi izletnici u subotu i nedjelju iz smjera Zagreba došli su Kesten cugom, kojeg na odredištu već tradicionalno dočekuje glazba kostajničkog DVD-a, a već nekoliko godina i Klinčaselske mažoretkinje.

Osim branja kestena, odlaska na brdo Čukur te posjeta Spomen obilježju Gordanu Ledereru, uživalo se i u specijalitetima spravljenima od kestena, nastupima kulturno umjetničkih društva iz mnogih krajeva lijepe naše, u zabavnim koncertima, viteškim igrama u Starom gradu Zrinskih, programima za djecu, sportskim nadmetanjima i još mnogim drugim zanimljivostima.

Raznolik i zanimljiv program Kestenijade obogaćen je s nekoliko likovnih izložbi različitih autora u staroj Gimnaziji, čije otvorenje je oplemenio svojim nastupom Ženski pjevački zbor Danice i Mješoviti pjevački zbor Ivan Kukuljević Sakcinski.

U sklopu manifestacije „Vrući kesteni kulture“ predstavljena je zajednička izložba PULS-a „Moslavački štrk“ pod nazivom „Krletka snova“ i samostalna izložba članova: Marije Božić, Željka Breke i Dijane Mlinarić Daić „Iz Like s ljubavlju“.

Ovogodišnju 22. Kestenijadu posjetila je i izaslanica predsjednika Vlade RH, Marija Vučković, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i saborski zastupnik Stipo Šapina u društvu gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Dalibora Bišćana. U centru grada posjetioce je mamila šarolika ponuda proizvoda domaćina ali i brojnih izlagača iz cijele Hrvatske, od OPG-a do poznatih brendova. Miris pečenog kestena širio se ulicama Hrvatske Kostajnice cijelog sunčanog vikenda do kasnih večernjih sati.

Marija Pukec Žigić