Ciklus kolaža Duška Šibla

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor s dvije adrese, zagrebačkom i londonskom, slikar Duško Šibl, pored ulja, po kojima je i poznat i cijenjen, u tišini atelijera ili kojeg drugog prostora radi i na ciklusu kolaža

O radu na kolažima  Šibl kaže:

“Šta vam mogu reći osim istine?

Kad sam u Londonu stanujem kod prijatelja, pa mi nije zgodno packati s bojama po stanu – pogotovo jer imam običaj razmahivati kistom pa boja leti na sve strane.

Zato sam odlučio pokušati slikati na “suho” šarenim papirima umjesto bojama. A ovaj Novi londonski ciklus je rezultat.”

 Na pitanje što osobitost novoga ciklusa Šibl ističe:

“Oni su na neki način povratak na tematiku mojih ranijih londonskih slika o uličnom životu, pankerima i Novim romanticima”.

Pred nama se nižu listovi papira s rasplesanim figurama, koje katkada sliče kostimografskim rješenjima plesnih predstava, ali i raznovrsnim modnim izričajima jednoga vremena, kada je odjednom gotovo sve bilo dopušteno.

Na kolažima promiču neopterećeni vremenom, stvarnošću, određenjima društva, muškarci i žene, izvijeni u privlačnom ritmu, likovi proteklog vremena, likovi sjećanja.

Dojma sam kako ove nesvakidašnje figure skladno povezuju u jednu cjelinu dva svijeta, sjećanje na proteklo i život u kojem smo trenutno, umjetnički izraz prikaza pojedinih životnih situacija i realno življenje u sadašnjem vremenu i prostoru.

Rekao bih da Šibl govori o svijetu, koji je istodobno i imaginaran i stvaran, dok se on,slikar kreće  po tankoj crti koja ih konačno povezuje ( ili ipak razdvaja).

Kolaže Duška Šibla krasi izniman kolor, snažan ali i odmjeren, izrazit i suptilan.

Šibl se prisjeća svojih davnih londonskih dana,vremena posebne atmosfere, bunta protiv ustaljenih normi, nesputane slobode govora i ponašanja,

bilježeći doživljeno i zapamćeno u tehnici u danas rijetkoj tehnici kolaža.

Miroslav Pelikan