Penava: Razmišljam o kandidaturi za predsjednika HDZ-a

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je u intervjuu “Večernjem listu” kako razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a jer smatra da bi tako mogao progurati da se ratni zločinci napokon kazne

– Prvi put sada iznosim da idem na unutarstranačke izbore, približavala se i obljetnica i morao sam donijeti odluku što je najpametnije napraviti s aspekta rješavanja sudbine stradalnika. Kad sam odlučio da su prosvjedi kontraproduktivni i da nije dobro ponovno čekati godinu dana bez rezultata, morao sam razmišljati koji je pravac najbolji…, rekao je Penava u intervjuu objavljenom u Političkom magazinu “Obzor” “Večernjeg lista” koji izlazi u subotu.

Penava o procesuiranju ratnih zločina: Do rezultata kroz HDZ, a ako ne izlazim

Gradonačelnik Penava prethodno je održao konferenciju za novinare u povodu godišnjice prosvjeda zbog nezadovoljstva radom institucija vezano uz procesuiranje ratnih zločina. 

Rekao je da se od prosvjeda nije dogodilo ništa i da država 28 godina krši svoj Ustav kada su u pitanju stradalnici Domovinskoga rata. Ni godinu dana od velikog prosvjeda u Vukovaru, za ratne zločine, poručio je gradonačelnik Penava, još nitko nije odgovarao.

– Dobili smo tišinu, dobili ste izjave da gledamo svoja posla da se bavimo lokalnom politikom a ne nacionalnom i na kraju onu floskulu, toliko meni omraženu, neka institucije rade svoj posao, rekao je Penava.

Institucije rade svoj posao, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Osnovana je, kaže, radna skupina koja istražuje ratne zločine.

– Ona je već podigla 5 kaznenih prijava za više počinitelja na štetu preko 200 hrvatskih građana što branitelja što civila jedna prijava je podignula prije dva dana, rekao je ministar.

Ti se procesi, upozorio je Penava, moraju ubrzati. Istaknuo je da će do rezultata pokušati doći kroz stranku, a ako to bude na tragu, kako je rekao, dosadašnje šutnje, HDZ-u će se zahvaliti na suradnji.

– Ukoliko bude na tragu ove sramotne šutnje, na tragu godine dana od prosvjeda, kada su svi sve vidjeli, a nismo vidjeli ni jednu ruku u Saboru u ovo ime, nijednu javnu raspravu, nijednu pritužbu na rad glavnog državnog odvjetnika, zahvalit ću se na suradnji, a svoj put ću pronaći, Bog dragi će reći kako i gdje, ali dosljedan ovim vrijednostima, rekao je Penava.

Nestali i ubijeni 1991. najveća su vukovarska bol jer za mučenje i smaknuća branitelja i logoraša zločinci nisu kažnjeni.

Autor: P.F./HRT/Hina