PRIČE SA STILOM – RENESANSA

MUO, četvrtak, 10.10. u 19 sati

Stilski četvrtak u MUO – Renesansa održava se u Stalnom postavu MUO u dvorani  renesanse.

O karakteristikama renesanse u likovnoj umjetnosti i arhitekturi s posebnim osvrtom na venecijansko staklo govorit će kustosica MUO, Sandra Kandučar Trojan.

Priče o renesansnoj književnosti ispričat će nam Sanja Repanić Blažičko i Marijana Rogić Bocchetti, djelatnice Knjižnica grada Zagreba.

Za veliki renesansni finale pobrinuo se Miran Kurspahić koji je redateljsko-dramaturški obradio San Ivanjske noći Williama Shakespearea za kazališnu družinu Rebel. Nastupaju glumci Sven Jakir i Igor Baksa.

Glumci će se pridružiti posjetiteljima te će sudjelovati u obilasku dvorane renesanse, tako da njihova igra neće početi tek u momentu samog izvođenja dramskog teksta, već će u interakciji s posjetiteljima igrati svojevrsne uloge koje će upotpuniti cjelokupnu priču sa stilom, a potom će uskočiti u igrani prizor. Kako je pojava ženskih glumica zabilježena tek u drugoj polovici 17. stoljeću, a i tada u daleko manjem obimu od muškaraca, u ovoj seriji izvedbi svi će izvođači biti muškarci, neovisno o tome igraju li muške ili ženske uloge. Osim što je povijesno točno, takav pristup ostavlja nezanemariv prostor za određenu dozu humora koji opušta publiku, a odabrano književno djelo čini pristupačnijim široj javnosti, poglavito učenicima.

O projektu:

PRIČE SA STILOM

Dvije vodeće gradske ustanove u kulturi, Muzej za umjetnost i obrt i Knjižnice grada Zagreba uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske pokreću program za razvoj publike Priče sa stilom.

Priče sa stilom su interdisciplinaran muzejsko, književni i kazališni program koji publici približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskoj knjižnici. Dodatnu atrakciju za publiku predstavlja dramsko uprizorenje odabranog književnog djela pojedinog stilskog razdoblja kazališne družine Rebel pod umjetničkim vodstvom glumca Mirana Kurspahića. Program će se snimati i prikazivati na You Tube kako bi se omogućio pristup kulturno-umjetničkim i edukativnim sadržajima i publici u prometno dislociranim područjima te svim osobama koje iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti prisustvovati ovom programu. Osim za građanstvo, program će se ponoviti i za učenike iz zagrebačkih učeničkih domova Tehničke škole Zagreb, Ante Brun.