Otvoren festival Periskop u Rijeci

Dinamičnom plesnom izvedbom u javnom prostoru otvoren je Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa

Jučer je u Rijeci, dinamičnom plesnom izvedbom na Korzu, otvoren četvrti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus. Devet plesača i plesačica sudjelovalo je od 4. do 8. listopada 2019. na radionici Forma i funkcija mentorice Petre Hrašćanec tijekom koje su se bavili načinima kako unutar tijela naći slobodu za kreativno istraživanje pokreta, a rezultate radionice prezentirali su pred posjetiteljima, prolaznicima i turistima. Cilj dvadesetominutne plesne izvedbe u javnom prostoru bio je približiti suvremeni ples široj publici te pozvati građane na festival čiji će program trajati do 20. listopada 2019. godine. U izvedbu su bile uključene i osobe s poteškoćama u kretanju koje su publici pokazale da je ples aktivnost za svako tijelo.

U atriju HKD-a na Sušaku, sutra, 10. listopada, otvara se fotografska izložba Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru koja donosi presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru u razdoblju od 2008. do 2018. godine zabilježenih kamerom različitih autora. Izložbu je u u suradnji s UO Plesni Art Laboratorij osmislila Nives Soldičić. Na izložbi je zastupljeno nekoliko fotografa, čiji pristup snimanju publici približava duh određenog izvedbenog djela. Izložba je dio festivalskog programa i može se pogledati do 19. listopada.

Ulaznice za sve programe festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave.

Predstave u HKD na Sušaku: Ulaznice za programe Nouvelle vague prodaju se po cijeni od 80 kuna, a za ostale programe u HKD na Sušaku 50 kuna. Za programe Nouvelle vague, Muyte Maker i Jean-Yves, Patrick and Corinne karte je moguće nabaviti u pretprodaji na www.mojekarte.hr

Ulaznice za programe u Filodrammatici prodaju se po cijeni od 40 kuna, a komplet ulaznica za programe u FIlodrammatici može se kupiti za 100 kuna.

Cjelokupan program s više informacija dostupan je na internetskoj stranici www.periskopfestival.com.hr

Tajana Josimović