Skip to content

Koncertna sezona Zadar donosi 33 događanja od listopada do lipnja

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković, najavila je koncertnu sezonu koja donosi 33 događanja od listopada do lipnja. Sezona je krenula sinoć, rasprodanim koncertom Norman Beaker Trija, čuvenoga britanskog gitarista i člana Blues kuće slavnih, a svečano otvorenje na rasporedu je 29. listopada, kada će u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Talijan Aniello Desiderio.

U petak, 22. studenog Koncertni ured Zadar, uz financijsku podršku Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, priprema obilježavanje dvjestote obljetnice rođenja velikog skladatelja Franza von Suppèa, koji je iz rodne Dalmacije odselio u Beč i ostao zapamćen u povijesti kao otac bečke operete. Suppè je rođen u Splitu, a od petog je mjeseca života do završetka gimnazije živio u Zadru, gdje je skladao svoje sakralno djelo Missa Dalmatica (Dalmatinska misa), nastalo netom po očevoj smrti, u šesnaestoj godini skladateljeva života te je prvi put izvedeno 1835. godine u Zadru u Crkvi sv. Frane. Četrdeset i jednu godinu kasnije autor revidira partituru i uređuje je zrelom rukom skladatelja koji je u međuvremenu postao majstor melodije i harmonije. Ta nova inačica predstavljena je 1890. godine u Zadru u katedrali sv. Stošije. Ovo će biti prva cjelovita izvedba mise nakon 129 godina. Zborom Hrvatske radiotelevizije ravnat će Veton Marevci.

Početkom prosinca, Matija Dedić prezentirat će imaginarni susret Blagoja Berse i Dore Pejačević u jedinstvenom jazz ruhu. Krajem siječnja Zadar će posjetiti tango skladatelj iz Buenos Airesa, Adrian Placenti, koji je skladao tango-suitu inspiriran Pavom Urbanom, dubrovačkim fotografom koji je poginuo u prosincu 1991. tijekom jednog od najžešćih napada na Dubrovnik, snimajući razaranje Straduna. Uz koncert tango glazbe projicirat će se Urbanove fotografije i čitati ulomci iz njegova ratnog dnevnika. U veljači je na rasporedu autorski koncert Zorana Šćekića, “glazba za klavir u prirodnoj intonaciji” – serija skladbi koja predstavlja svojevrsnu studiju netemperirane mikrotonalne harmonije. Za razliku od uobičajenog načina ugađanja klavira prema jednoliko temperiranoj podjeli oktave, prirodnu intonaciju između ostalog karakterizira i daleko jači kontrast konsonance i disonance, što u ovoj seriji skladbi predstavlja jedan od glavnih predmeta istraživanja.

See also  Ljetna pozornica Bundek - od 15. do 22. srpnja / Program!

Koncertom Beethovenovih sonata za violinu i klavir u izvedbi violinista Marca Grazianija i klaviristice Mije Miljković u ožujku slavimo veliku, 250. obljetnicu jednog od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. U travnju će se, u crkvi sv. Nikole izvesti Graditelj, glazbeno-scenska priča o Petru Nakiću, koji je rođen je 1694. u ravnokotarskom mjestu Bulić kraj Benkovca, a u povijesti je zapamćen kao najznačajniji graditelj orgulja čitave Mletačke Republike. Režiju potpisuje Maja Šimić a na orguljama je Tea Kulaš. U svibnju će proslavljeni riječki pijanist s pariškom adresom, Goran Filipec, izvesti djela Ive Mačeka, Franza Liszta ali i Blagoja Berse, čime će se unutar ciklusa ostvariti zanimljiv odnos dvaju pristupa skladatelju o kojemu Koncertni ured Zadar posebno skrbi – Bersa u klasičnom i u jazz izdanju.

Završni koncert sezone pripada dragom zadarskom gostu, gitaristu Miroslavu Tadiću, koji ovoga puta dovodi njemačkog trubača Marcusa Stockhausena, kojemu će ovo biti premijerni nastup u Hrvatskoj. Iz impresivne Stockhausenove karijere valja izdvojiti da redovito snima za diskografsku kuću ECM, što će svakom ljubitelju jazza i klasike biti dovoljan podatak da ne propusti ovaj vrhunski doživljaj.

U kreiranju gradskoga glazbenog života već tradicionalno sudjeluju i studenti, učenici i profesori Glazbene škole Blagoje Bersa u svom ciklusu kojeg je predstavila ravnateljica škole Branka Višić Karavida. Nastupit će devetoro studenata koji su pohađali školu, petnaestero profesora, sedam školskih ansambala te svi učenici klasičnog baleta i suvremenog plesa.

Svoju sezonu u produkciji Koncertnog ureda imat će i Zadarski komorni orkestar čiji je program od šest koncerta osmislio umjetnički voditelj, maestro Ivan Repušić. Unutar ciklusa predstavit će se brojni solisti, od Zadrana – Marte Musap, Tee Kulaš, Mihovila Buturića – do nezaobilaznog crnogorskog virtuoza s londonskom adresom Romana Simovića. Cjelovit program predstavila je Linda Ivić Bijuklić, predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar.

Ciklus Klub u Kneževoj, namijenjen ljubiteljima jazza, bluesa, rocka i srodnih žanrova, za čije se potrebe dvorana transformira u klupski prostor, donosi pet koncerata. Uz Norman Beaker Trio, u prosincu nastupa More Love Jazz Ensemble s programom jazz obrada božićnih standarda i Orašara Petra Iljiča Čajkovskog. U siječnju je na rasporedu Jazziana Croatica, projekt ponajboljeg hrvatskog jazz bubnjara Borne Šercara. U ožujku će MrLee & IvaneSky prezentirati svoju glazbu za teatar i film, a u travnju isčekujemo zadarsku premijeru kantautorice Mary May. Ciklus Mladi u Kneževoj obuhvaća i natjecateljski projekt Kneževa unplugged.

See also  Najava i raspored projekcija - 22. Dani hrvatskog filma

Ciklus od devet pretplatničkih koncerata nudi se po povoljnoj cijeni od 300 kuna. Upis kreće 14. listopada, od 9 do 13 sati u Koncertnom uredu Zadar koji je trenutno smješten u Ulici Ilije Smiljanića 5.