Skip to content

Dizajnerska početnica: ‘Ajd’ nacrtaj neš’: a što je onda bilo?

U subotu, 12. listopada 2019. godine s početkom u 11 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu nižih razreda osnovne škole pod nazivom “Ajd’ nacrtaj neš”

Voditeljica radionice je dizajnerica vizualnih komunikacija  Inja Kavurić Kireta, a rok za prijavu je petak 11. listopada u 15 sati. Na ovoj radionici upoznajemo djecu s ilustracijom kao formom vizualnog komuniciranja, a iskustvenom metodom oblikovanja slikovnice približavamo rad na stvaranju narativa pomoću likova (character design).

O radionici

Rečenicom “bilo jednom davno” često započinju priče koje nas kroz neobične avanture vode u daleke zemlje i među fantastična bića. Čarolija priče oživljava imaginarne svjetove, a prenosi nam poruke bitne za razumijevanje našeg svijeta. Priče nas potiču na istraživanje, nasmijavaju nas i rastužuju, mentalno obogaćuju i duhovno ispunjavaju, a najviše od svega daju beskrajnu širinu kreativnom životu.

Kako ispričati priču pomoću likova koji ju hrabro mogu nositi uputivši se u nepoznato? Na radionici ‘Ajd’ nacrtaj neš’ ćemo kroz istraživanje, crtanje i igranje stvoriti likove, pomoću njih ispričati priču i konačno otkriti što je onda na kraju bilo.

Na ovoj radionici upoznajemo djecu s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja, prisutnom u svim medijima od tiskovnih materijala i ambalaže, animiranih filmova, kompjuterskih igrica do odjevnih predmeta i reklamnih poruka.

Iskustvenom metodom, kroz istraživanje, crtanje i igranje, stvaramo likove (character design) koji postaju nositelji narativa te formiraju priču, a koju zatim zajednički oblikujemo u slikovnicu.

Cilj radionice je djeci na jednostavan način približiti proces stvaranja priče kroz oblikovanje karakternih i fizičkih osobina likova, njihovo crtačko interpretiranje korištenjem različitih likovnih tehnika te suvislo povezivanje u narativnu cjelinu s uzročno posljedičnim slijedom radnje, odnosima među likovima te porukom koju želimo prenijeti.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole.

Predviđeno trajanje radionice je 2h.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 11. listopada do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

See also  Poziv za prijedloge Dizajnerskih početnica u 2019.

O voditeljici radionice

Inja Kavurić Kireta oduvijek crta. Radila je ilustracije za dječje knjige i udžbenike, za brojne tvrtke i časopise, objavljivala stripove. Kao diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija radila je u dizajnerskim studijima i reklamnim agencijama te kao freelancer. Zadnjih godina posvetila se edukaciji te predaje crtanje i ilustraciju na Studiju dizajna i vodi kreativne radionice. Bavi se istraživanjem kreativnih procesa, a područje interesa nalazi i u character designu. Omiljeno joj je pitanje “Što ako…?”.