Skip to content

Predstavljena knjiga prve predsjednice HKLD-a dr. Margarite Peraica – Ars vivendi

U Zagrebu predstavljena knjiga prve predsjednice HKLD-a prim. dr. Margarite Peraica „Ars vivendi“. Knjiga svjedoči okolnosti rada HKLD-a u ratnim godinama, svjedoči susretljivost, blagost i učinkovitost, hrabrost i odlučnost prve predsjednice koja se još kao mlada djevojka suprotstavila režimu koji je zatirao njezino domoljublje i zbog čega je cijela obitelj snosila posljedice. Knjiga u nakladi od 1.000 primjeraka namijenjena je otkupu prostora HKLD-a u Praškoj.

U utorak 1. listopada 2019. godine u 19 h u prostorijama Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Zagrebu predstavljena je knjiga prve predsjednice HKLD-a prim. dr. Margarite Peraica „Ars vivendi“.

U prepunoj dvorani koja nosi njezino ime okupili su se članovi HKLD-a, prijatelji i članovi obitelji.

Prim. dr. Margarita Peraica

Nakon molitve koju je predvodio otac biskup Valentin Pozaić predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica pozdravila je okupljene i dala riječ dr. sc.  koja je vodila predstavljanje. Knjigu su predstavili Željka Šubarić, dr. med., dr. sc. Mirjana RadanMarija Šaler, mag. pharm. i dr. sc. Maja Peraica, dr. med.

Dr. Željka Šubarić emotivno se prisjetila susreta s prim. dr. Margaritom Peraica i zajedničkog rada u Sekciji za odgoj. Istaknula je njezinu susretljivost, blagost i učinkovitost. Dr. sc. Mirjana Radan naglasila je hrabrost i odlučnost prve predsjednice koja se je još kao mlada djevojka suprotstavila režimu koji je zatirao njezino domoljublje zbog čega je cijela obitelj snosila posljedice. Mag. pharm. Šaler podsjetila je okupljene na davne dane rada HKLD-a u ratnim okolnostima i njezinu upornost i odlučnost u rješavanju problema. Naglasila je da je ova knjiga svjedočanstvo o okolnostima rada HKLD-a. Zahvalila se je ocima Isusovcima na strpljivosti i pomoći koju su nam pružili u prvih desetak godina rada.

Urednica knjige dr. sc. Maja Peraica zahvalila se je svima koji su je potakli na ovaj pothvat. Iznijela je poteškoće s kojima se susretala u priređivanju tekstova za tisak. Zahvalila se je doc. dr. sc. Marici Miletić-Medved koja ju je stalno poticala na pisanje knjige, lektoru Mihovilu Zlatku Dulčiću i tehničkom uredniku Miroslavu Salopeku.

Knjigu u nakladi od 1.000 primjeraka u ediciji Signa cordis tiskala je vlastitim sredstvima obitelj Peraica. Prihod od prodaje knjige namijenjen je otkupu prostora u Praškoj.

Foto: dr. Žarko Udiljak