Skip to content

Kazalište i drama – predstavljanje Hrvatske u Poljskoj

HRVATSKI KAZALIŠTARCI NA DEMOLUDY FESTIVALU U POLJSKOJ

U sklopu Demoludy festivala u poljskom gradu Olszytn, koji se održao od 1. do 6. listopada 2019.,  izvedena su scenska čitanja drama prevedenih na poljski jezik Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca, Žena bez tijela Mate Matišića te Ovo bi mogla biti moja ulica Anice Tomić i Jelene Solarić, gostovala je predstava 6mm- ispovijest o boli i pobjedi te je promovirana knjiga antologije suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku.

U fokusu programa 13. izdanja međunarodnog festivala Demoludy bile su hrvatske drame i kazalište, pa je povodom toga, u suradnji s Hrvatskim centrom ITI, dogovoreno postavljanje scenskih čitanja navedenih dramskih tekstova te gostovanje dramatičara Tomislava Zajeca, Anice Tomić i Jelene Solarić s kojima je bio organiziran okrugli stol nakon čitanja teksta. Autorice Anica Tomić i Jelena Solarić tijekom dva dana rada s poljskim glumcima postavile su tekst Ovo bi mogla biti moja ulica koji je poljska publika nagradila ovacijama. Scenska čitanja Trebalo bi prošetati psa Žena bez tijela postavili su poljski redatelji Iwo Vedral i Mateusz Przylecki te su izvedeni pred punim gledalištem olsztynskog kazališta Teatr Stefana Jaracza.

U sklopu programa selektirana je predstava 6mm- ispovijest o boli i pobjedi u režiji Ksenije Zec, a gledatelji su odličnu izvedbu Darije Lorenci Flatz ispratili dugim aplauzom.

Završno predstavljanje hrvatskih kazalištarca bila je promocija nove antologije suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku koja je nastala u suradnji sa Sveučilište u Katowicama, Hrvatskim centrom ITI i financijskom podrškom Ministarstva kulture RH. Na promociji su o hrvatskim dramama i kazalištu uz urednicu knjige Gabrielu Abrasowicz govorile prevoditeljice i slavistice Dorota Jovanka Ćirlić, Magdalena Koch te hrvatski predstavnici Anica Tomić, Jelena Solarić, Tomislav Zajec i producentica Hrvatskog centra ITI Nina Križan. U antologiji se nalazi 15 drama autora Lade Kaštelan, Tanje Radović, Mate Matišića, Tomislava Zajeca, Ivane Sajko, Dubravka Mihanovića, Tene Štivičić, Gorana Ferčeca, Nine Mitrović, Jelene Solarić i Anice Tomić, Ivora Martinića, Jasne Jasne Žmak, Vedrane Klepice, Diane Meheik i Dina Pešuta.

Optimized by Optimole