44. SGJ – koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i Domagoja Dorotića

Uživanje u moćnim arijama

Osma večer ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni protekla je u znaku moćnih arija i stavaka iz poznatih opera u sjajnoj izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a i tenora Domagoja Dorotića. O tome više u privitku.
Predzadnjeg dana 44. Samoborske glazbene jeseni publici se predstavlja slavni Camerata Bern, a koncert u župnoj crkvi svete Anastazije počinje u 20 sati.

Tenor Domagoj Dorotić i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Paola Paronija priuštili su još jednu poslasticu publici 44. Samoborske glazbene jeseni. U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta izveli su arije i stavke iz opernih uspješnica. Tako su se na repertoaru našli uvertira operi Wilheim Tell Gioacchina Rossinija, arija Nemorina Una fortiva lagrima iz drugog čina opere Ljubavni napitak Gaetana Donizettija, arija Werthera Pourqoi me reveiller iz trećeg čina opere Werther Julesa Masseneta, uvertira operi Nabucco Giuseppea Verdija, recitativ i arija Macduffa O figli miei… Ah, la paterna mano iz četvrtog čina opere Machbeth Giuseppea Verdija, Poloneza iz trećeg čina opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, arija Lenskog Kuda, Kuda iz drugog čina opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, simfonijski intermezzo iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija te arija Cavaradossija E lucevan le stelle iz trećeg čina opere Tosca Giacoma Puccinija. U dvorani nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su željeli čuti što je Samoborac Domagoj Dorotić darovao publici, a njegov moćni tenor imao je snažnu podršku simfoničara HRT-a koje je sjajno vodio gost iz Italije Paolo Paroni. Dugotrajan pljesak bio je dovoljan pokazatelj oduševljenja svih nazočnih.

Predzadnji dan ovogodišnjeg festivala ima vrlo atraktivan program, budući da na Samoborsku glazbenu jesen stiže proslavljeni Camerata Bern, uz koji će na violini svirati  Suyeon Kang. Za svoj nastup u Samoboru izabrali su Impromptu za gudače u h-molu Jana Sibeliusa, Sonatu za violinu i komorni orkestar Alfreda Schnittkea te  15. gudački kvartet u a-molu, op. 132 Ludwiga van Beethovena. Koncert Camerate Bern i Suyeon Kang u župnoj crkvi svete Anastazije 5. listopada počinje u 20 sati.