Bečki pročistač vode postaje energetski autarkičan

zahvaljujući investicijama započetima 2015. godine glavni će se bečki pročistač vode učinkovitim koriątenjem energije iz otpadnog mulja od sredine 2020. godine u potpunosti samostalno opskrbljivati energijom. To predstavlja veliki uspjeh s obzirom da se pročistači vode ubrajaju u najveće komunalne potroąače energije.

Bečki pročistač u sekundi zaprimi 6.400 litara otpadnih voda, a u samo 20 sati voda prođe proces mehaničkog i bioloąkog čiąćenja, pri čemu se nastoje imitirati prirodni procesi. Na taj se način svakodnevno pikupi viąe od 100.000 kilograma otpadnih tvari.

S obzirom na to da se na pokretanje jednog tako velikog postrojenja za pročiąćivanje otpadnih voda potroąi jedan posto ukupne gradske električne energije, bečka je gradska uprava odlučila uloľiti u postrojenje za proizvodnju plina iz otpadnog mulja, čime bi pročistač u buduće trebao postati u potpunosti energetski neovisan.

Izgradnja novog postrojenje za proizvodnju plina tj. ąest 30 metara visokih spremnika za mulj zapremine od 75.000 kubičnih metara koątat će Beč 250 milijuna eura. Inovativni postupak prerade mulja u plin razrađen je u suradnji s bečkim Institutom za kontrolu ispravnosti vode, a prije nego li mulj dospije u spremnike u kojima se odvija proces truljenja morat će biti oslobođen vode.

©to je mulj guąći to je energetska bilanca bolja jer se on prije početka procesa truljenja mora zagrijati na 38 stupnjeva. Manji udio vode u tom slučaju znači i manju potroąnju energije. No, on ipak ne smije biti niti pregust jer u tom slučaju neće moći proći kroz crpke.

U Beču godiąnje nastane dva milijuna kubičnih metara mulja koji će bakterije u buduće u novim spremnicima uz izostanak kisika pretvarati u plin. Riječ je o 20 milijuna kubika plina godiąnje koji se dvotrećinski sastoji od metana. Istrunuli će se mulj potom ispumpavati iz spremnika i spaljivati, a plin će biti filtriran i preusmjeravan u termoelektranu. Pri tom neće nastajati samo mehanička energije koja će uz pomoć generatora pretvarati u električnu struju nego i toplinska energija potrebna za zagrijavanje vode. Količina proizvedene električne energije premaąit će pri tom količinu energije potrebnu za pokretanje samog pročistača, a viąak energije bit će usmjeren u gradsku električnu mreľu.

Izgradnja novog pogona za Beč ne znači samo smanjenje potroąnje energije nego i smanjenje ekvivalenata CO2 emisije za 40 tisuća tona godiąnje.

Ivana Ćosić