Skip to content

Predstavljanje programa Lungomare Art Rijeke 2020

U utorak, 1. listopada 2019. godine u 10,30 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka) održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen program za 2020. godinu, programskog pravca Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Na konferenciji za medije sudjeluju:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije
  • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke
  • Emina Višnić, direktorica RIJEKE 2020
  • Iva Kelentrić, glavna voditeljica programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Programski pravac Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavlja 11 trajnih umjetničkih radova na 10 mjesta na području Kvarnera. Svi umjetnički radovi tiču se određenih  posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici, a koja u određenoj mjeri povezuje i baštinu i sadašnji trenutak. Autori instalacija renomirani su umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea.

Zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, u Rijeci i na području Kvarnera suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama stvarajući novu kulturno-umjetničko-turističku rutu koja donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Programska cjelina EPK projekta, Lungomare Art, na ovaj način, postavljanjem trajnih umjetničkih radova, otkriva priče koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama. Kao polazište za istraživanje ove umjetnosti i ovih priča može se odabrati bilo koja lokacija. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na trgu i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u središtu Crikvenice. Ili pak na otocima: park uz pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Novinarima će na konferenciji za medije biti podijeljena šira pisana informacija s detaljnijim opisom ovog programskog pravca.

Lena Stojiljković