Skip to content

SLIKE ŽIVOTA iranske umjetnice u NV galeriji, Široki Brijeg

Umjetnost je univerzalni jezik koji svi razumijemo i drago mi je što se izražavam jezikom boja i oblika i što njime mogu komunicirati s ljudima svih zemalja. Umjetnost ima veliku moć da naš svijet bar malo učini ljepšim…

U petak na večer u privatnoj NV galeriji Dragane i Nikole Vučković u Širokom Brijegu otvorena je samostalna izložba Iranske umjetnice Mansoureh Hosseini. Rođena 1985. godine, diplomirala je na grafičkom odjelu Univerziteta umjetnosti u Teheranu. Profesorica je umjetnosti na višoj umjetničkoj školi, te se uz grafičku ilustraciju bavi i slikarstvom. Izlagala je na više samostalnih izložbi u Iranu, te na skupnim izložbama u Libanonu, Italiji, Španjolskoj, Meksiku i Australiji.

Uz suradnju s akademskom slikaricom i vlasnicom galerije Draganom Nuić-Vučković i njihovog virtualnog Fb prijateljstva, organizirana je izložba kojom se ova mlada umjetnica u NV galeriji predstavila s 15 djela- digitalnih otisaka-ilustracija i slika na platnu. U svojoj pisanoj poruci umjetnica je kazala: „Dolazim iz zemlje burne prošlosti koja je od nedavno na rubu rata i strogih sankcija. Konstantno crtanje dovodi me do smirenja koje ne mogu doživjeti ni na koji drugi način. Ljudi u mojim slikama nekada su tužni, nekada sretni, poput svih nas. Umjetnost je univerzalni jezik koji svi razumijemo i drago mi je što se izražavam jezikom boja i oblika i što njime mogu komunicirati s ljudima svih zemalja. Umjetnost ima veliku moć da naš svijet bar malo učini ljepšim… Komunikacija s posjetiteljima NV galerije bila je uspješna i pozitivna.

U predgovoru kataloga izložbe Dragana Nuić-Vučković između ostalog zapisala je da se ovaj mali ciklus sastoji iz dva dijela: kolorističkih slika punih životne radosti i ljubavi uz fantastičnu floru i faunu kojom Mansoureh slavi univerzalnu ljepotu našeg narušenog staništa na zemlji. Na tonskim ilustracijama prizori su slojevitiji i u njima su korijeni starih mitova veličanstvene Perzije. U njima se prepliću dobro i zlo, temeljni obrazac dualističkog načela zoroastrizma… Osobnim iskrenim likovnim jezikom Mansoureh kao da ponavlja šamanske zapise Iranske stijenske umjetnosti. Ponavlja ih da se ne zaborave, da nas upozoravaju uvijek iznova na našu krhkost, našu jednakost, bliskost i ljubav koja nestane u trenutku, i time pokazuje da smo, iako geografski daleko, opet tako blizu, da „govorimo“ istim jezikom umjetnosti i proživljavamo iste slike života. Izložbu je otvorio slikar Vladimir Mikulić-Vava na perzijskom jeziku.

Izložba će u NV galeriji ostati otvorena do 20. listopada 2019.