Skip to content

44. SGJ – Prva večer Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Počelo Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Nakon što su u prve dvije večeri 44. Samoborske glazbene jeseni publiku oduševili proslavljeni glazbenici iz Hrvatske i inozemstva okupljeni u festivalski all star ansambl, nastavak nudi nastup mladih glazbenih umjetnika koji polako ali sigurno zaokupljaju pozornice i dobivaju nagrade na natjecanjima. I u Samoboru će se boriti za naslov pobjednika 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, i to za najbolji umjetničku osobnost, a posebna nagrada dodijelit će se i za izvedbu djela hrvatskog skladatelja. U dvije večeri u samoborskoj Galeriji Prica ukupno će se čuti šest pripremljenih recitala pojedinaca, dua ili trija.

Prve večeri natjecanja, 29. rujna, predstavili su se Tomislav Damjanović (klavir), duo Martin Krpan i Mihovil Buturić (violina i orgulje) te Trio Eusebius.

Pijanist Tomislav Damjanović prosudbenoj komisiji i publici predstavio se izvedbom Varijacije i fuge na temu Händela, op. 24 Johannesa Brahmsa, Dva intermezza, op. 38 Dore Pejačević i skladbom Gaspard de la nuit, III. Scarbo Mauricea Ravela.

Duo Martin Krpan (violina) i Mihovil Buturić (orgulje) za svoj su program odabrali Baladu Tomislava Uhlika, Sonatu za violinu i basso continuo u B-duru, op. 5, br. 2 Arcangela Corellija, Sonatu religiosa Josipa Štolcera Slavenskog i skladbe Largo i Con fuoco poljskog skladatelja Mariana Sawe.

Trio Eusebius, kojeg čine Eva Šulić (violina), Tonka Javorović (violončelo) i David Vuković (klavir) za natjecanje su uvrstili skladbu Zovu me Tryor Dubravka Detonija te Klavirski trio u a-molu Mauricea Ravela.

Ponedjeljak, 30. rujna, donosi drugu večer natjecanja Ferdo Livadić, a svoje recitale u Galeriji Prica s početkom od 17 sati predstavit će pijanist Ivan Galić, harmonikaš Đorđe Vasiljević i violončelistica Sara Novoselić.

Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.