POVLJANA POVEZNICA SVIH TROJA U EUROPI!?

U Povljani na otoku Pagu, u Domu kulture, održan je popularno-znanstveni skup o „Povljani, kao mogućoj točki T, poveznici svih Troja Europe“, a po rezultatima istraživanje geometrije prostora znanstvenika i književnika dr. sc Igora Šipića iz Splita

Skup je inicirao dr. Franjo Pajrić, predsjednik Udruge Hrvati / Hrvati-Horvátok Egyesület, Kópháza-Koljnof, iz Mađarske, u suradnji s Općinom Povljana, i dogovoru s načelnikom gosp. Ivom Pogorilićem te Turističkom zajednicom Povljana i njezinim direktorom Nevenom Tičićem, koji je i vodio skup.

Dr. Franjo Pajrić je u uvodnom izlaganju govorio o gotovo mitski jedinstvenom prostoru otoka Paga, odnosno prostora „Hiperije“ kako je ovaj prostor zajedno s Ljubačkom kosom nazvao pok. Petar Ferdebar. Kako zbog bolesti skupu nije mogla nazočiti gospođa Ferdebar, to je Tomislav Marijan Bilosnić govorio o Ferdebarovoj knjizi „Hiperija“ u kojoj se Troja smješta na prostor Ljubačke kose, kao što je Bilosnić podsjetio i na zajedničko druženje i suradnju s Ferdebarom, poglavito u doba kad je Bilosnić pisao svoj poznati serijal „Troja mit i zbilja“, iz čega su proizišle četiri obilne monografske knjige (Nin u središtu mitskoga carstva, Caska dio Atlantide, Odisej sa Zadarskih otoka, Polifem iz Manite peći), kao i dvije knjige u koautorstvu s dr. sc. Šipićem (Ahilej u virovima Vrtoloma, Tajna Apolonova tronoišca).

O Šipićevim istraživanjima vrlo razložno, publici prihvatljivo, s puno slikovnih i grafičkih priloga, govorio je Srđan Nogić, inače tonski snimatelj na Hrvatskom Radiju, III program. Šipić  iz spriječenosti drugim obvezama nije mogao nazočiti skupu.

Uz mnogobrojnu povljansku publiku ovome skupu nazočilo je i nekoliko mađarskih znanstvenika i znatiželjnika. Istom prilikom snimljen je i filmski materijal povljanskoga prostora.