Skip to content

Običaji – CRKVICA SVETE ANE U GRACU

Blagdan Svete Ane (26. lipnja) slavi se u Župi Gradac, općina Neum, jer tu postoji mala crkvica svete Ane izgrađena od kamena davne 1619. godine za vrijeme turskog “zuluma”

Posebnost ove crkvice je što ima izrazito mala – niska vrata, a razlog je da turski konjanici ne mogu na konju ulaziti u crkvu i oskrnaviti svetinju. Izgradnja ove crkvice veže se uz ime fra Blaža Gračanina. Crkvica je ove godine doživjela svoj 400. jubilej, odnosno 400 godina od njene izgradnje, Prije je bio običaj  da procesija ide ispred župne crkve do crkvice Svete Ane, gdje bi se održala sveta Misa, a nakon sv. Mise ponovno bi procesija išla do župne crkve odakle bi se narod razilazio svojim kućama.

Jedno vrijeme proslave ovog blagdana u navedenoj župi nije bilo, da bi 1984. godine, tadašnji župnici pok. don. Stanko Puljić i don Blaž Ivanda uz pomoć župljana i franjevaca koji su dali i financijsku potporu, obnovili crkvicu, napravili prilazni put te ogradili kamenim zidom okolo crkvice. Te godine proslavu tog blagdana uveličali su odnosno misno slavlje predvodili su tadašnji biskup mostarsko–duvanjski i trebinjsko – mrkanjski mons. Pavao Žanić i upravitelj franjevački fra. Jozo Pejić, uz koncelebraciju velikog broja svećenika i prisustvo svekolikog puka. Od te godine, pa do danas i  vjerujemo i u buduće ponovno se počinje slaviti Sveta Ana u ovim mjestima, Budući da je Sveta Ana zaštitnica ili bolje rečeno zagovornica nerotkinja, dolazi mnogo žena i sa “strane” na zavjet.

Autor: Ivica Karačić

See also  Ali što je s dušom, zašto ona nije odmorna?