Snažna poruka Grete Thunberg na UN-ovu summitu o klimi

Svjetski lideri predstavljaju nove planove u borbi protiv klimatskih promjena na posebnom klimatskom summitu u New Yorku. Glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres poručio je političkim liderima da “dođu s planovima, a ne s govorima”. Očekuje se da će 60 zemalja povećati svoje obveze unutar Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Američki predsjednik Donald Trump nenadano je i nakratko došao na UN-ov summit o klimi, te zauzeo mjesto kako bi poslušao govore o klimatskoj krizi i potencijalnim političkim rješenjima. 

Ranije je rečeno da Trump neće sudjelovati na klimatskom summitu i da nije na popisu govornika jer umjesto toga sudjeluje na događaju o vjerskim slobodama, uz koji ima i seriju bilateralnih susreta sa svjetskim čelnicima.

Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama “ključni događaj”.

Trump je ipak kratko došao na summit te odslušao dva kratka govora a zatim otišao, prije nego je za mikrofon stao bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg koji mu je poručio: “Hvala što ste došli, predsjedniče Trump. Nadam se da će vam naše rasprave biti korisne u formuliranju klimatske politike”.

Uz Trumpa, koji izražava sumnju oko klimatskih promjena, na summit je stigao i potpredsjednik Mike Pence.

Trump je došao na vrijeme da posluša njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali je propustio govore švedske klimatske aktivistkinje, tinejdžerice Grete Thunberg i UN-ovog glavnog tajnika Antonio Guterresa.

Britanski premijer Boris Johnson, indijski premijer Narendra Modi i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi su među govornicima.

Lideri zemalja koje planiraju otvoriti nove elektrane na ugljen, uključujući Japan i Južnu Koreju, nisu na popisu govornika.

Žestoke poruke Grete Thunberg

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: “kako se usuđujete”, prenosi Reuters.

– To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima, kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je uoči summita o klimi upozorio šefove vlada i država da moraju predstaviti akcijske planove ukoliko žele  govoriti na skupu koji bi trebao dati novi poticaj provođenju odredbi Pariškog sporazuma iz 2015. u borbi protiv globalnog zatopljenja.

– Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda uzvraća udarac s gnjevom, kazao je Guterres.

Prema njegovim riječima, sve ima svoju cijenu, a najveću cijenu plaćamo ako ništa ne činimo.

– Najveća cijena je subvencioniranje umiruće industrije fosilnih goriva, izgradnja sve većeg broja tvornica za proizvodnju ugljena, dodao je Guterres.

Na skupu će, između ostalih, govoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi te čelnici kompanija koji promiču obnovljivu energiju.

Grabar-Kitarović na summitu UN-a

Na summitu sudjeluje i hrvatka predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održat će bilateralne sastanke s predsjednicima Turske, Latvije, Kosova i Gruzije. U drugom dijelu dana sastati će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i održati bilateralne sastanke s potpredsjednikom Googlea Karamanom Bhatijem te predstavnicima židovskih organizacija.

U večernjim satima Predsjednica će nazočiti svečanoj večeri Atlantskog vijeća te se susresti s predsjednicima Čilea, Argentine i Kolumbije.

Autor: D.M./M.Š./HRT