Skip to content

Luka Pešun – Radite to u svoja četiri zida

Ciklus diplomskih izložbi Katedre za fotografiju u ADU Galeriji f8

U utorak, 24. rujna u 19 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8, otvara se diplomska izložba fotografija Luke Pešuna pod nazivom “Radite to u svoja četiri zida”

Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu “radite to u svoja četiri zida”, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako LGBTIQ+ životi izgledaju te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na identitete LGBTIQ+ osoba.

Iz predgovora:

“…Prikazi svakodnevice i bliskosti koje nalazimo u kadrovima fotografija usporedive su s nebrojnim fotografijama heteroseksualnih parova na koje nailazimo posvuda, propitujući time i prohibitivnu konotaciju frazema radite to u svoja četiri zida čije korištenje u govoru implicira da je čije ponašanje nepoćudno za oči javnosti. Tako se prostor kvazi zazornog i nekonvencionalnog u ovom radu raskrinkava kao cenzurni prostor heteronormativne javnosti s kojim se jednoj manjinskoj skupini zatire autentičnost i legitimnost njihovih identiteta stavljajući ih u izolirani prostor, dokidajući pravo na potpuno sebstvo u javnom prostoru. Umjetnički rad je iskaz tomu da su svi prostori, neovisno o njihovoj namjeni, ti koji trebaju omogućiti autentično iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta svih osoba, i da je ujedno i javni prostor taj u koji LGBTIQ+ osobe trebaju zaći i izboriti za sebe jer i on neminovno pripada njima.” (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

Izložba ostaje otvorena do 12. listopada, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autorom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu 28. rujna u 11 sati.

See also  195 gigapiksela - fotografija koja omogućuje zumiranje do sitnih detalja