Salvaro – Jerko Z. (1)

Jerko Z. je jedan moj znanac s kojim se često sretnem. Malo je mlađi od mene. Neki ga zovu Jere, neki Jeronim, Geronimo, pa čak i Ješa. Nekad uz kavu, malo vina, a ni neka žestica nije na odmet, malo popričamo. Padne i marenda. Sretnemo se i na nekoj izložbi, kulturnom ili društvenom događaju. Zanimljivo ga je slušati jer skoro uvijek ima neke posebne ideje i logike. Zna biti dosta zanimljiv i znatiželjan, ali se ne slažem s njim uvijek. Ponekad denfam njegovu kritičnost, a nekada me razveseli i nasmije.

Recimo, pričamo o predsjedničkim izborima i predkampanji a on kaže: “Jedan kandidat za predsjeničku funkciju obavio je lječnički pregled koji je objavio javnosti, u uvjerenju kako je točna rimska poslovica Mens sana in corpore sano (Zdrav duh u zdravom tijelu), makar je to,prema nekim spoznajama, više zgodna izreka nego nepobitna činjenica. Uostalom život je pun zgodnih izreka ali i kontraizreka”

A ja ga pitam: “Zar se Ti ne slažeš s time?”.

Jerko: “Nemam se ja tu što slagati ili ne. Primjerice američki predsjednik Franklin Delano Roosewelt (1882-1945), koji je u 39. godini zbog preboljene dječje paralize postao invalid, te do kraja života bio u kolicima, ipak je nakon toga najprije bio guverner New Yorka, a zatim četri puta zaredom biran za predsjednika SAD (1932-1945). U tom vremenu je sa svojim programom New Deal izvukao SAD (a i svijet) iz gospodarske krize, a potom uz pomoć Churchila, Staljina, De Gaullea i drugih saveznika pobijedio nacizam i fašizam u Njemačkoj, Italiji i Japanu te usput sprdio njihove sluge i slugice u satelitskim  “državama”.

Zatim imamo britanskog vrhunskog znanstvenika Stephena Hawkinga (1942-2018), koji je unatoč skoro posvenašnjem tjelesnom invaliditetu uspješno znanstveno djelovao do smrti, tj do 76. godine života”

“I koji bi se zaključak trebao nametnuti?, pitam ga.

Jerko: “Nisam baš pametan, ali ako je cilj da odaberemo najsposobnijega, a to znači za Hrvatsku najkorisniju osobu, tada bi možda trebalo kandidate priupitat koliki im je IQ tj. kvocijent inteligencije i što mogu dobro napraviti za ovu našu kuću koja se zove Hrvatska i koja je tako lijepa. Naime život nas uči kako magisteriji i doktorati ne moraju biti prevelika garancija. Pa je tako Hrvatska dobila 2016. 646 dr.sc, zatim 2017. 716. dr.sc. i 2018. 628. dr.sc. a neki su dr.art. Znači da ih ima na tisuće. No unatoč tome primjerice Grad Velika Gorica nije u stanju riješiti problematiku taxi usluga na zračnoj luci dr. Franjo Tuđman. A koliko je tek magistara. Ali što se tiće IQ neznam dali bi se to pitanje svidjelo kandidatima i njihovim izbornim stožertima ili bi možda potpalo pod famozni GDPR zakon, koji štiti privatnost. No imadu li aspiranti na funkciju Predsjednika Republike Hrvatske pravo na privatnost?”.

Dao mi je misliti i nameću mi se mnoga pitanja. Čim ga sretnem svašta ću ga pitati. A može i neko Vaše pitanje.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Franklin_Delano_Roosevelt

https://www.vecernji.hr/techsci/stephen-hawking-biografija-znanost-fizika-1232461

https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2019/08-01-04_01_2019.htm

Hanibal Salvaro

Tags: