Preminuo zaprešićki kipar i slikar Dragutin Grgas-Beli

Tužna vijest stigla je jutros iz Zaprešića. U 68. godini, nakon teške bolesti umro je Dragutin Grgas-Beli, jedan od utemeljitelja zaprešićke likovne scene

Dragutin Grgas Beli, akademski kipar i slikar, rođen je 1951. godine u Zaprešiću, gdje je živio cijeli svoj život. Završio je gimnaziju i studij kiparstva (klasa prof. Sabolića) 1976. na ALU u Zagrebu. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi (Zaprešić, Zagreb, Bihać, Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija,…) od 1972. te na dvadesetak skupnih izložbi. Još kao student radio je intervencije u prostoru. Izradio je brončane skulpture: Ilija Gregorić (Brdovec), Josip Prša (Bistra), Ljudevit Gaj (Zaprešić), Zvonimir Rogoz, Viktor Bek, Rudolf Vukina, Mihovil Krušlin, Majka i dijete, Ante Starčević u Zaprešiću te eko-skulpturu u mramoru… Bio je i predsjednik ogranaka Matice hrvatske u Zaprešiću.

Onako nevelika stasa, ali glasom i manirama barda teglio je često bradvu života težu od sebe sama. Nagrada je bila malo plovidbe morem, koje mu se sada otvorilo širinom. Ako je to sloboda, pošteno ju je platio radom za života i bolovima teškim na kraju.

Posljednji ispraćaj Dragutina Grgasa – Belog biti će u ponedjeljak, 23. rujna, u 16 sati na starom groblju u Brdovcu.

Autor – tekst i foto: Rajko Polić

Pogledajte fotografije s posljednjeg ispraćaja Dragutina Grgasa Belog, 23. rujna 2019. godine na starom groblju u Brdovcu!